Elin Näslund från Gällivare var en av tre kvinnor som förra sommaren sökte kärleken i TV3-produktionen “Ensam Mamma Söker”. I inlägget på Instagram hon refererar till ryter hon ifrån mot de som säger att amning inte bör ske publikt.

“Vi ser kvinnobröst varje dag utan att reflektera över det, för vi är så vana vid att kvinnokroppen sexualiseras. Men när bröst används i exakt det syfte de finns där för - att ge sitt barn mat - då ska kvinnor återigen anpassa sig efter omgivningens förväntningar.” skriver Näslund i sitt inlägg.

Elin Näslund tycker om att skriva, och stänger aldrig av sin politiska hjärna. “Åh det här gjorde mig förbannad, nu måste jag skriva av mig” beskriver hon sin upplevda känsla när hon författade stycket ovan. Nu kliver hon på ett nytt uppdrag: som krönikör på ledarsidan i Piteå-Tidningen.

Hon har dryga fjorton tusen följare på Instagram, och där hymlar hon inte med sina åsikter. Hon tycker att det är nödvändigt för politiken att ta plats på de nyare plattformarna, men politiken får aldrig bli sekundär i valet av parti. Elin ser en fara i att många tänker att alla partier tycker ungefär samma sak, och att det riskerar att man röstar på en person snarare än politiken bakom.

“Vid första anblick har jag tusen gånger mer gemensamt med Ebba Busch Thor än med Stefan Löfven. Men jag är socialdemokrat. Tyvärr finns det många som inte är medvetna om de strukturer och gamla könsroller som Kristdemokraterna står för, och bara röstar på Ebba Busch Thor för hur hon verkar som person. Folk vill ha politiker de kan identifiera sig med. Många av de som följer mig på Instagram kan nog känna igen sig i mig och det jag skriver.”

Precis som hon redan konstaterat kommer den plats hon tar fyllas av någon annan om hon inte tar den, och på det viset har nog Elin Näslund blivit något av en ambassadör för unga feminister, mammor, och kvinnor i mansdominerade branscher. Jobbet inom gruvindustrin och det fackliga engagemanget har lärt henne att ta plats.

“Man har fått ta många smällar, men inom arbetarrörelsen har jag blivit den jag är. Även om man fått höra det ena och det andra från manliga kollegor och partikamrater har jag alltid haft min ideologi och andra kvinnor i ryggen. Utan systraskapet inom både partiet, IF Metall, och alla mansdominerade branscher hade man ju aldrig orkat. Och där är vi tillbaka vid hur viktigt det är att ha andra man kan identifiera sig med.”

Att dejta i TV menar Elin var en väldigt märklig upplevelse. Det blir som en tävling mellan de som är med i programmet, fastän det egentligen handlar om att hitta någon man känner att man passar bra ihop med, från både hennes och killarnas håll. Elins stora kärlek visade sig finnas i programmet, och Marcus Svanberg flyttade upp till Gällivare strax efter att inspelningen var klar.

Nu har de en fyra månader gammal son tillsammans, som Elin är noga med ska ha alla möjligheter i livet. Detta har också varit viktigt för Elin i dotterns uppfostran. På frågan om vad Piteå-Tidningens läsare kan vänta sig svarar hon: “Det är vardagssituationer som gör en förbannad. De där sakerna som hela tiden påminner om att vi lever i ett klassamhälle och i ett patriarkat, och mina tankar kring hur man motverkar dessa strukturer”. Elins första krönika publiceras i Piteå-Tidningen imorgon, lördag.