Att förhala är politisk strategi

SD, och många andra högerpartier i EU, har gjort det till sin politiska strategi att förhala arbetet i EU.

Sverigedemokraternas gruppledare i Europaparlamentet, Peter Lundgren (SD).

Sverigedemokraternas gruppledare i Europaparlamentet, Peter Lundgren (SD).

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2019-12-05 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan skrev Susanna Kierkegaard, som även skriver för Piteå-Tidningens ledarsida då och då, en text för opinionssidan frihet.se. Texten, som förövrigt är väldigt rekommenderad läsning, beskrev i korta drag de svenska Sverigedemokraternas agerande i en omröstning i Europaparlamentet nyligen.

För några veckor sedan valde Europaparlamentet, genom en resolution, att ta ställning emot Polens föreslagna nya lagstiftning som skulle göra det olagligt att undervisa polska ungdomar om sex- och samlevnad. En resolution är ett uttalande, ett sätt för EU att ta ställning. Det betyder inte att EU “lägger sig i”, utan bara att EU markerar.

Det är inte konstigt av EU att uttala sig. Denna fråga handlar om den europeiska folkhälsan, det handlar om brottsförebyggande arbete, och det handlar i förlängningen om mänskliga rättigheter så som rätten till sin egen kropp.

Samtliga svenska ledamöter i Europaparlamentet röstade för resolutionen, utom de tre sverigedemokratiska ledamöterna som avstod. Återigen går det att läsa mer i Kierkegaards text på frihet.se, men det som är intressant är att SD motiverade detta just med att EU inte bör lägga sig i polsk inrikespolitik.

Detta är en genomgående strategi från partierna på högerkanten i EU, i de flesta frågor där det finns en progressiv linje. Att motarbeta den Europeiska Unionens arbete inifrån genom att säga sig inte egentligen vara emot politiken i sak men däremot motsätta sig den politiska nivån, och mena att EU “lägger sig i”. Självklart handlar det om politikens innehåll, och snacket om nivåer är bara ett sätt att motarbeta en stark union som står upp för mänskliga rättigheter.

Även på miljöområdet har högern gjort tydligt att man absolut inte vill sänka EU:s klimatambitioner, men väljer ändå att konsekvent förhala arbetet genom att mena att EU är fel nivå att föra den politiken, att det måste vara upp till de enskilda länderna och så vidare. Att det faktiskt skulle kunna vara den klimatambitiösa politiken de vill stoppa håller de tyst om.

EU är det verktyg vi alla medlemsländer har för att tillsammans garantera en trygg kontinent. Sådant här handlar inte om att EU lägger sig i, det handlar om att vi alla utgör den Europeiska Unionen och en union kan inte existera utan samarbete och gemensamma principer. Det är givetvis många av dessa partiers slutgiltiga mål, att den Europeiska Unionen ska upphöra, men vägen man väljer att ta är en ful en.