"Viktigt att rösta i EU-valet"

16 maj 2019 16:36

Vi har haft förmånen att ha Jonas Gunnarsson som gäst vid ett välbesökt möte i Socialdemokratiska Seniorklubben. Han informerade om EU och det kommande valet. Han påminde om orsaken till att EEC och därefter EU bildades, nämligen att stå som en garant för att Europas länder aldrig mer skulle kriga mot varandra.

Konflikter skulle lösas genom samtal och förhandlingar i stället för med vapen.

Sveriges näringsliv har mycket god nytta av frihandeln inom EU, för att inte tala om den känsla av frihet det innebär för oss alla att kunna resa fritt. Ofta uppmärksammas den avgift Sverige betalar till EU, men alltför sällan beskrivs de bidrag EU ger bland annat för att värna en levande landsbygd. EU har nu även beslutat bekosta bygget av Norrbotniabanan med 20–30 procent.

Även om man inte är så intresserad av EU så är det viktigt att rösta i valet, för det som händer i EU påverkar oss i Sverige.

Det är viktigt att se till att de mörka krafter som finns ute i Europa inte får majoritet i EU. Alla stater har förbundit sig att värna om mänskliga rättigheter och allas lika värde, men i dag är det vissa länder inte lever upp till dessa principer. Och man vägrar att solidariskt dela på ansvaret för att hjälpa människor som är på flykt från krig och förtryck.

Många av de högerpopulistiska partierna ute i Europa är egentligen emot hela EU-projektet, ivrigt påhejade av Putin i Ryssland och Bannon (Trumps förra spinndoktor).

Målet är att förstöra EU inifrån. Detta gäller ju också Sverigedemokraterna, som i sitt partiprogram har inskrivit att avskaffa EU.

Det är därför viktigt att rösta den 26 maj och värna de demokratiska krafterna i EU.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Olofsson Maria Truedsson Socialdemokratiska Seniorklubben