Socialdemokratin iPiteå tar inte ansvar

28 augusti 2019 13:15

REPLIK / Med anledning av: Ledaren ”Lundkvist talar lättvindigt om kollektivavtalet” 20/8.

Kata Nilsson skriver i sin ledare Lundkvist talar lättvindigt om kollektivavtal två saker, dels att André Bengtsson bär skuld till den debatt som uppstod samt att Anders Lundkvist inte bryr sig om det finns kollektivavtal eller inte.

Det är märkligt att Kata Nilsson lägger ner mer tid på att döma André Bengtsson än att lägga ner tid på att skriva vad detta egentligen handlar om. Det S fackklubben kritiserade, att ett Socialdemokratiskt kommunalråd anlitar företag utan kollektivavtal. Den frågan verkar de flesta ha glömt bort totalt i detta läge.

Läser man sedan debattinlägget från Maria Truedsson och Agnes Szögi framstår det som om man får göra precis vad man vill inom det socialdemokratiska partiet ifall man har en lite högre post, oavsett hur felaktigt det är utifrån Socialdemokratins grundvärderingar och solidaritets tänk.

Att två partiföreträdare går ut igen och gör allt för att få kommunalrådets fadäs med målare att handla om något helt annat än vad utgångspunkten är blir bara pinsamt och genant för partiet.

För att återgå till kärnan så är det kollektivavtal allt handlar om och där kanske vissa bör gå tillbaka vad det Socialdemokratiska arbetarepartiet egentligen står för. Vi är ett arbetareparti och människor har dött för att vi ska ha anställningstrygghet i detta land. då Vi har något unikt som kallas den svenska modellen med kollektivavtal där alla ska lika lön för lika jobb oavsett vart du kommer ifrån.

Att vi lever i en globaliserad värld råder ingen tvekan om men det belyser än mer vikten av att värna om svenska kollektivavtal på svensk arbetsmarknad. Det tydliggör hur viktigt det är att politiska företrädare som kommunalråd väljer företag med kollektivavtal. I annat fall bidrar man till lönedumpning, en försvagad facklig organisation på arbetsmarknaden och oschyst konkurrens.

I förlängningen leder det till en tillbaka gång till början på 1900-talet där arbetare stod med mössan i hand, utan arbetsrättigheter eller god arbetsmiljö.

Är det verkligen en sådan arbetsmarknad vi vill ha? För min del hoppas jag verkligen inte att vi ska gå tillbaka i tiden utan att man ska förbättra förhållanden på arbetsmarknaden och stärka den svenska marknaden.

Det räcker bara att vi går och tittar på våra stora byggherrar i detta land har vi ett otroligt stort problem med arbetare som är anställda av underentreprenörer till dom stora byggherrarna där man jobbar för så lite som 70 kr i timmen utan att ha något skyddsnät vid olyckor eller dödsfall där den enskilde får fixa läkarvård själv eller att familjen får försöka ordna hem kroppen själv.

Nej Anders har inte gjort något fel egentligen, men som högste företrädare bör man tänka lite längre och inte försvara sitt felaktiga handlande med att han gjorde det som privatperson. Som kommunalråd är man aldrig ledig från sitt uppdraget utan man representerar kommunen varje dag.

Därför är det rimligt att förvänta sig att företrädare i parti och kommun förstår det i felaktiga i att anlita företag utan kollektivavtal som betalar 300 kr/tim, vilket är långt under svenska kollektivavtals löner.

Jag tycker att arbetsmarknaden skall vara sund med avtal som stärker arbetarens rätt- och skyldigheter med lagstadgade löner och försäkringar.

För i Sverige så vi faktiskt ingen lägsta lön så i praktiken så kan ett företag utan kollektivavtal betala ut alldeles för lite i lön och utnyttja den svage i samhället och detta sker varje dag i vårt avlånga land.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Urban Vikström Socialdemokrat och stolt Pitebo