Skrämmande brist på tandläkare

11 september 2019 09:30

Var i dag och besökte min tandläkare eftersom jag hade tappat en bit av en plomb och var tvungen att laga den, annars finns ju risken för karies. Har länge gått hos en privat tandläkare, dock inte samma som nu men alltid fått bra hjälp inom rimlig tid och det gäller även den nya tandläkaren.

Varför går jag då inte till folktandvården istället för en privat tandläkare? Jo, precis som varför jag använder mig av privat primärvård istället för regionens primärvård. Svaret är nog i båda fallen bemötandet och att det är samma personer som man i normalfallet träffar när man söker tandvård eller sjukvård.

Men efter tandvården så blev det som vanligt en kortare pratstund och det scenario som då målades upp var inte vackert. Tandvården i dag i Norrbotten är under all kritik och då inte på grund av att de tandläkare som finns inte gör sitt jobb utan att det finns alldeles för få. Enligt uppgift så saknar folktandvården i Norrbotten cirka 25 tandläkare.

Detta innebär att det kommer att spilla över på de privata tandvårdsklinikerna som då får ännu fler kunder. Det är ju inte så att de inte vill ha fler kunder utan det handlar istället om att de helt enkelt enkelt inte hinner med. Det leder till att man enbart hinner med akut tandvård och att den förebyggande tandvården blir eftersatt.

I den ort som jag bor i finns det såldes i dag en tandläkare inom folktandvården och en privat tandläkare och alla förstår ju att det är en helt ohållbar situation.

Vad man ju undrar över är när beslutsfattarna skall få tummen ur arschlet och få någonting gjort. Men med tanke på att det aldrig tidigare lyckats med det konststycket tidigare så blir det förmodligen aldrig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johnny Lestander