Insändare Med anledning av: artikeln "Nya Rådhustorget dyrare än planerat" publicerad 13 maj.

12 miljoner kronor för några vattenstrålar och en massa betongplattor och några parkbänkar. Är detta vad Piteås styrande har tänkt ge Piteborna i 400-årspresent?

Jag vill även göra tummen ner för Öjebyns nya torg utanför ICA och Konsum, att lägga en massa betongplattor, göra några ringar i betong och en leksaksbåt för de minsta räcker inte långt. Det är i och för sig ett arbetsamt jobb men det räcker inte, var det allt man kunde ordna?

När man nu har möjlighet att göra något så måste det väl finnas någon med smak och idéer att få tips ifrån. Om jag får besök från andra delar av landet, ska jag då säga; kom så åker vi ner och tittar på vårt nya Öjebytorg? Nej det gör jag inte.

Jag var inne och tittade på internet om vilka de vackraste städerna i Sverige var och ser där att listan toppas av relativt små städer, städer som satsat på att bevara det gamla och pittoreska, det som de flesta städer river och förstör. Städerna som finns på listan var Sigtuna, Mariefred, Gränna, Nora, Eksjö, Norrtälje, Trosa, Vadstena, Visby och så vidare.

Visa mig mig något vackert hus som vi har kvar i Piteå? Jo just det; Sossestugan, Stadshotellet, Öjagatan 93 och Patrons gamla bostad på Råggatan 12 och några till, men det borde finnas många fler.

Mitt förslag till Nytt Rådhustorg, som dessutom kostar mycket mindre än 12 miljoner kronor;

Satsa på ett gammaldags torg med en levande torghandel, där ska finnas torgstånd i gammaldags stil, som ska kunna hyras av vanliga Pitebor som vill sälja något, ungefär som att hyra en plats i Badhusparken. Man ska när som helst i veckan kunna ställa sig på torget och sälja.

Det ska vara enkelt, vackert och levande, med gammaldags belysning, då menar jag gamla ljusstolpar med snirklar i gjutjärn, som de fina i London, Berlin, Köpenhamn, Stockholm, Prag, Riga, Wien, Tallin, Lübäck, Strasbourg och så vidare.

Det som enligt mig sticker ut i Piteå, är intresset för att köpa och sälja begagnat (och nytt), som i Badhusparken, via loppisar, PMU, Reprisen med flera, satsa därför på på ett torg med permanenta försäljningsstånd till låga priser...ja, ni vet vad jag tycker. Mitt i ska finnas bra toaletter, herrar och damer åtskilda och med värme och så till de som säljer, allt i gammaldags stil.

Snälla stadsarkitekten och ni andra på samhällsbyggnadsnämnden, tänk om och gör något bra.