Så är det att vara gift med en uska

Undersköterskor i ett tungt och dåligt betalt arbete, får nu inte ta ut semester på helgerna. Och tvingas tala om vad de ska göra också.

Kan undersköterskor på äldreboenden i Piteå kommun behandlas hur som helst numera?, undrar skribenten, som är gift med en uska. (Arkivbild)

Kan undersköterskor på äldreboenden i Piteå kommun behandlas hur som helst numera?, undrar skribenten, som är gift med en uska. (Arkivbild)

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2019-11-16 09:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Några funderingar om att vara gift med en undersköterska på ett äldreboende i Piteå kommun.

Som en gift man med en fru som jobbar som just undersköterska på ett äldreboende inom Piteå kommun, så ställer man sej frågande hur de blir behandlade av sina chefer. Och hur det kan få fortgå och bara bli värre. 

Integritet och respekt verkar ingen veta vad det betyder.

Nu ska de ange vad de ska göra på sin semester, om de ansöker utanför den ordinarie semesterperioden vilket jag ställer mig otroligt frågande om. Vad har arbetsgivaren med det att göra, man ska väl kunna få göra vad man vill på semestern.

Och på det sättet som vårdpersonalen jobbar med delade turer, dagar, kvällar samt nätter så är det svårt att hitta datum då man vill göra något tillsammans med andra vänner och bekanta. Som också arbetar, men kanske enbart dagtid och då har helger lediga.

Jag veckopendlar som oftast till annan ort och har endast helgerna lediga, vilket gör att man vill träffa både sin fru och familjen och vänner och bekanta under helgerna för att kunna få till en social tillvaro

Nu har undersköterskorna fått veta att de inte får ta semester på helger för de ska jobba två av fem helger, vilket då innebär att min fru inte kan var med på vad familjen eventuellt har hittat på med vänner och bekanta.

Jag har för mig att en arbetsgivare ska se till så att man kan ta ut den lagstadgade semestern man har under året. Ansöker man i god tid så ska arbetsgivaren kunna ersätta så man får den ledighet man ansökt om.

För Piteås undersköterskor i vård och omsorg, innebär det här att deras semester sparas för de vill nog inte endast ta ut den under veckorna, måndag till fredag, vilket gör att semesterlöneskulden stiger för Piteå kommun.

Sen att Kommunal inte agerar och ser till att detta löses ser jag som en stor svaghet.

Har hört av min fru att det verkligen inte är en bra stämning på arbetet och jag är inte förvånad, att få detta med att inte kunna ta semester på helgerna är nog en stor surdeg bland dem. Och det i ett redan tungt och dåligt betalt arbete.

Så vad gör Kommunal och Socialtjänsten nu månntro, vad är det de anser att de vinner på detta?

Inte är det då nöjda medarbetare i alla fall.