Rovdjuren tar uppemot 60 000 renar varje år

Skribeten från Vournese sameby reagerar starkt på insändaren om att skydda vargen. Särskilt då inte alla fakta läggs fram, bara de som passar.

Marlen Fuglsang lägger inte fram alla fakta i sitt försvarstal för vargen, bara de som passar, påpekar skribenten. (Arkivbild)

Marlen Fuglsang lägger inte fram alla fakta i sitt försvarstal för vargen, bara de som passar, påpekar skribenten. (Arkivbild)

Foto: Heiko Junge / TT

Insändare2019-11-18 11:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Med anledning av Marlen Fuglsangs insändare "Svenskt ansvar att de båda vargarna överlever" (13/11). Insändaren skrevs med anledning av de båda finsk-ryska vargar som synts till i Pite älvdal och som Fuglsang menade var av yttersta vikt för vargaveln.

Jag förstår att du vill visa hur bra rovdjuren är och att de inte gör någon skada för renskötseln, men låt oss vara ärliga. Du skriver om chocken att 200 renar svalt ihjäl, och ja det var en chock men du glömde nämna den detaljen att det var på Svalbard dom svalt ihjäl, inte i Sverige. 

Sedan skriver du om trafikdödade renar, 2500 renar om året och jag har inte kollat upp siffran men den borde stämma. Det är många renar men du nämner inte med ett ord att rovdjuren tar cirka 50 000–60 000 renar om året, lågt räknat 20 gånger mer än trafiken. 

Sedan skriver du om slaktvikter som går ner i vikt, ja det stämmer och ju mer rovdjur desto lägre slaktvikter kommer vi att få se. Du förstår Marlen, att vi slaktar renar på hösten och vintern och som du själv skriver så är klimatet viktigt, är det dåligt bete så blir vikterna lägre när rovdjuren jagar renarna iväg från betet och de beteshål dom grävt i snön, dom får helt enkelt inte betesro och då kommer vikterna gå ner. 

Prova själv att laga mat och äta när nån jagar dig med yxa, du kommer heller inte att äta särskilt mycket då. Sedan skriver du om att rennäringens personal inte ska vara med och hålla översyn över vargar inom renbetesområdet. 

Nähäpp, ska då renskötarna ligga hemma och lämna renarna vind för våg och hoppas personal från länsstyrelsen, okunnig om renskötsel, ska ta hand om renarna? Du förstår Marlen, vi renskötare är inte anställda av länsstyrelsen för att spåra vargar men när vargar börjar jaga renar så blir vi tvungna att hålla kolla på dem med för att i möjligaste mån försöka flytta på renarna, men vi har inte marker nog.

Inte då det ska göras gruvor, byggas vindkraftsparker och betesmarker dämts upp för att såna som du ska kunna använda ström och klaga på renskötseln. Ska du debattera Marlen Fuglsang, så var ärlig och lägg fram alla fakta, inte bara plocka in det som passar dig.