Piteå påverkas om SSAB lägger ner

28 maj 2019 14:33

För ett par år sedan så la Hardtech i Luleå ner en del av sin verksamhet i Luleå. Nu börjar rykten florera om att Hardtech och Saab Scania planerar en flytt från Luleå.

Skälet är brist på kompetent arbetskraft + långa avstånd till marknaden. Ett annat skäl är höga produktionskostnader jämfört med andra länder.

”En svensk arbetare är mer ledig än på arbetet jämfört med våra arbetare på våra andra produktionsenheter. Vi har svårt att konkurrera", sagt av en utländsk chef på Hardtech.

Många Pitebor jobbar inom dessa företag.

Hur kommer nedläggningen att påverka Piteå? Hur påverkar det Piteå om SSAB måste stänga innan malmen tar slut vid 2030? Malmbergsgruvan hade en stor sättning. Samma kan hända i Kiruna vilken dag som helst.

Vilka ben kan Piteå stå på om det värsta scenariot blir verklighet?

Tar man sig en tur runt Luleå så byggs det överallt. Luleå kan råka ut för beslut som får en mångmiljonbostad att få ett verkligt värde på ett par hundratusen kronor.

I Luleå börjar det finnas ett visst överflöd av lediga lägenheter. Kommer det att påverka Piteå?

Hur har Piteå kommun förberett sig för framtiden som står och knackar på ytterdörren?

Kommunerna i Sverige verkar på ett par år fått väldiga ekonomiska problem. SKL meddelar att anhöriginvandringen blir större än man tidigare trott. Hur förbereder sig Piteå för det? Har Piteå de ekonomiska musklerna att ta hand om fler flyktingar?

Skulle vara kul att få svar från kommunalråden i Piteå. Helst inga floskler, utan raka och ärliga svar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
”Lulebo som tänkt bli Pitbo”