Hacka inte på unga som kör A-traktor

28 augusti 2019 13:20

REPLIK / Med anledning av: insändaren ”Biltraktorerna har tagit över” (27/8).

I PT ondgör sig ”anonym” över de A-traktorer som är vanliga i Piteå och det stämmer att Piteå är en av tätaste kommunerna i Norrland vad gäller innehav av A-traktorer – eller epa som de kallades tidigare innan reglerna gjordes om.

Jag säger bara en sak. Hacka inte på dessa bilburna ungdomar. Piteå kommun gör inte mycket för den här gruppen vad gäller fritidsaktiviteter och för många tonåringar är detta ett viktigt fritidsintresse som de odlar.

De har lika stor rätt som andra att vara ute på vägarna. Och de har utbildning för det till skillnad för de som inhämtade körkortet efter uppkörning på någon grusväg för 50 år sedan.

Min erfarenhet är att A-traktorna kör bra till höger, de håller väjningsplikterna, stannar vid övergångsställen, respekterar skyltar. Bilarna är ofta snygga, välbyggda och säkra och dessutom numera besiktigade.

Nej ”anonym”. Det finns nog skäl att granska andra när gäller beteenden i trafiken. Man lever i en kommun där folk fullständigt skiter i högerregeln, man blinkar inte vid svängar/filbyten, stannar inte vid övergångsställen, kör mot rött (vanligt på Sundsgatan) och det är ett otyg när omdömeslösa förare drar om en hel bilkö in mot stan där Timmerleden går in mot järnvägskorsningen. Mer än en gång har framskärmen legat risigt till.

Ta en koll på alla som kör med mössan eller kepsen nerdragen över ögon och öron så de varken ser eller hör något och där man lätt kan få uppfattningen att körkortet handlats in via postorder.

Hacka inte på ungdomarna. A-traktorkillarna och -tjejerna uppför sig bra i stan.

Sedan kan man tycka att det är inkonsekvent att en moppe eller mopedbil (EU-reggad) får köra 45 medan en betydligt mer krocksäker A-traktor bara får köra 30.

Höj hastigheten för dem och vad beträffar trimningen kan man ta det med viss ro. Dagens A-traktorer haft ofta elektroniskt installerade fartbegränsningar som hindrar att det går för snabbt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bosse Banan