Alla som behöver får medicinen

Skelleftesjukan är geografiskt koncentrerat till ett fåtal platser i världen. Flest fall finns i Norrbotten och Västerbotten. (Arkivbild)

Skelleftesjukan är geografiskt koncentrerat till ett fåtal platser i världen. Flest fall finns i Norrbotten och Västerbotten. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Insändare2019-11-18 13:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Med anledning av Daniel Östbergs insändare "Region Norrbottens dödspolitik" (18/11).  Den rör medicinen Tegsedi som används för att behandla Skelleftesjukan. I insändaren påstås att patienter inte kommer att få medicinen eftersom den är ”för dyr”. Den stämmer att den är dyr, men alla som man tror kommer att bli medicinskt hjälpta av Tegsedi kommer att få den.

Skelleftesjukan är en allvarlig sjukdom och det är hoppfullt att det nu finns en medicin som behandlar sjukdomen på ett nytt sätt. De patienter som bedöms behöva det nya läkemedlet kommer att få det. Redan i år börjar de första patienterna i Norrbotten sin behandling med den nya medicinen.

Då din far gick bort, 2011, fanns förutom levertransplantation få effektiva behandlingar att tillgå. Hade din far levt idag hade sjukvården haft större möjlighet att lindra sjukdomen med den läkemedelsarsenal som nu finns.

Det stämmer att det nya läkemedlet kostar mycket pengar. För att vi ska kunna erbjuda alla i Norrbotten en jämlik vård på bästa sätt vill Region Norrbotten därför att alla Sveriges regioner solidariskt ska hjälpas åt med att finansiera den nya medicinen.

Utveckling av nya läkemedel och terapier sker hela tiden. Vi ser nu helt nya sätt att angripa själva grunden till vissa svåra sjukdomar, Skelleftesjukan är en av dessa. Sjukdomen är ärftlig och den drabbade personen bildar ett protein som lagras på många ställen i kroppen med symtom kopplade till var lagringen sker. De nya medicinerna angriper direkt mot ”fabriken” inne i levercellerna där proteinet bildas.