Insändare Vi är åtta tjejer mellan 12 och 13 år. Vi kommer från Öjebyn och vi går på Solanderskolan. Vi har pratat länge om ämnet mens och vi tycker att det borde lyftas.

När vi gick i 4:an började vi med tjejsnack. Vi pratade om allt möjligt men mest om puberteten. I början hade vi tjejsnack med kurator och mentor, men nu har vi fortsatt på egen hand.

Det kom upp en idé i 5:an om ett skåp med ”mens-grejer”. Vi kallade det 24. Vi fick detta skåp på prov i ett år och det har gått bra. Många använder fortfarande skåpet.

Nu går vi i 6:an och pratar om mens helt öppet bland både tjejer och killar. Det är inte pinsamt längre. Tack vare tjejsnacket har alla i gruppen kommit närmare varandra och känner sig tryggare. Vi har pratat med Elise som är områdeschef hos Piteå kommun och kanske kan man lägga in skåpet som ett önskemål när nya skolor byggs.

Skolorna kan inte lägga pengar på trosskydd, bindor och tamponger men det kanske är möjligt att hitta någon sponsor som kan fylla upp 24:an. Ica i Öjebyn sponsrade oss med ett startpaket med tamponger, trosskydd och bindor, och det räckte länge. Startpaketet räckte länge för det är bara i krissituationer som innehållet ska användas.

Vi vill att skolor ska få ett 24-skåp som man kan hämta bindor och tamponger vid krissituation. I skåpet kan man även lägga sina egna mens-grejer. Vi rekommenderar att ha tjejsnack redan i 4:an på mellanstadiet, gärna med kurator och mentor.

Vi har gjort en enkät undersökning på vår skola (åk 5 och 6). 75 procent av eleverna

tycker det har varit toppen att ha 24:an, om man råkar få mens på skolan.