"Vargjakten ska vi bestämma om"

15 maj 2019 09:40

I vintras lade EU-kommissionen fram ett förslag som skulle innebära att politiker i Bryssel i praktiken fattar beslut om vargjakten här hemma i Norrbottens län. Mer anmärkningsvärt var ändå att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte såg några problem med detta, men det gör vi!

Tack vare Moderaterna, våra riksdagspolitiker och parlamentariker i EU-parlamentet, blev förslaget från kommissionen inte mer än ett förslag. Men historien visar att med jämna mellanrum kommer frågan om vargjakt upp på agendan i Bryssel och inom en framtid kommer vi behöva stå upp för detta igen.

Däremot borde frågan om jakt på varg inte hamna där överhuvudtaget. Det här är en nationell, eller snarare regional fråga, som inte ska avgöras mellan Europas länder.

Rovdjursdebatten är infekterad som den är i svensk politik och rör upp stora känslor hos många. Men faktum kvarstår att den svenska vargstammen växer och sprider sig.

Det här ställer krav på vår viltvård och bristen på en fungerande rovdjursförvaltning orsakar problem på allt fler platser. Särskilt för dem som håller djur men det finns också orter där man inte vågar låta sina barn gå ensamma till skolan. Det här är verklighet och så kan vi inte ha det år 2019.

När frågan är så pass kontroversiell bland svenska politiker och att konsensus är så pass långt bort, då känns det orimligt att tro att EU:s förhållningssätt kommer vara bättre. Vad vi däremot vet är att vargstammen måste kunna förvaltas på ett rimligt sätt. Jakt efter varg är en viktig hörnsten i rovdjursförvaltningen och beslut om detta ska fattas så nära dem som berörs som möjligt.

Moderaterna har drivit denna fråga länge och vi kommer också alltid stå upp för den här principen. Något annat är fullkomligt orimligt. För det är inget annat än absurt att parlamentariker från länder så som Grekland, Malta och Spanien ska få rösta i hur vargjakten i Norrbotten ska se ut. Jakten ska inte bestämmas av dem som aldrig sett en varg utanför ett zoo.

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Vem och vilket parti man väljer att lägga sin röst på kommer spela roll för oss här hemma i vardagen. För oss är valet solklart; vi behöver fler moderater i Bryssel som vågar stå upp för den svenska vargjakten.

Förbundsordförande MUF

Distriktsordförande MUF Norrbottens Län

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Benjamin Dousa (M) Linus Häggström (M)