Välj rätt ljus

21 november 2014 06:00

Nu när julen närmar sig ser många av oss fram mot att tända ännu fler levande ljus. Att på detta vis skapa god atmosfär och kanske till och med öka livskvaliteten är knappast något fel. Däremot har det stor betydelse både för vår egen hälsa och för miljön som helhet vilken sorts ljus vi väljer.

Det grundläggande valet är att paraffinbaserade ljus bör undvikas eftersom de består av fossil olja. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt att man bara behöver hålla reda på att i stället köpa ljus med 100 procent stearin. Saken är mer komplicerad och valet av ljus har fler fallgropar. För egen del hade jag fram tills helt nyligen en mycket vag uppfattning om hur stearinet egentligen tillverkades. Nu vet jag att denna kan ha antingen animaliskt eller vegetabiliskt ursprung – och ibland en blandning av dessa två. Är stearinet av animaliskt ursprung består det av djurfett. Djurfettet kommer från slakteriavfall och är alltså en produkt som annars skulle kasseras. Ursprunget är förstås problematiskt för en vegan men för egen del ser jag det i grunden som resursklokt att ta vara på möjligheten att göra något bra av en produkt som annars skulle gå till spillo.

Det problematiska med stearinljus, som jag ser det, är i stället de som har vegetabiliskt ursprung eftersom detta vanligtvis innebär palmolja. Produktionen av palmolja har en massiv påverkan på stora tropiska naturområden och att till synes miljökloka ljus av 100 procent stearin kan vara del av regnskogens ödeläggelse skär faktiskt i hjärtat. Nu är problemet lyckligtvis inte okänt för dem som tillverkar och säljer stearinljus.

En livsmedelsbutik använder exempelvis i sina kronljus palmolja från certifierade odlingar och en ljustillverkare använder sedan juli 2014 endast animaliska råvaror till sina stearinljus. Ljustillverkaren meddelar i e-postkontakt att de dessutom håller på och testar vekar i ekologisk bomull till sina ljus, men det är ännu oklart hur dessa försök kommer att falla ut. För konsumenten underlättar det att hålla utkik efter Svanenmärkta stearinljus som garanterat ska vara miljökloka alternativ och som bara baseras på animaliska produkter.

Av miljöskäl och många andra orsaker vore det önskvärt med en kraftig minskning av djurprodukter i maten. Samtidigt är det nog naivt att tro att en brist på slakteriavfall för stearinframställning skulle uppstå under den närmaste framtiden. Processen när djurfettet behandlas för att bli stearin verkar inte heller problematisk. Den beskrivs som att man under hög temperatur och lågt tryck sönderdelar fettet med hjälp av vatten – så kallad hydrolys. För mig låter detta som ett vettigt användande av en produkt som här får ”ett andra liv”.

Ifall ljus av stearin kan innehålla fallgropar i form av palmolja är det enklare med de vanligare ljusen av paraffin. Dessa bör nämligen konsekvent undvikas. Står det inget på förpackningen om vad ljuset består av är det troligen paraffin eftersom detta är billigare än stearin. Paraffin framställs av fossil olja och är ofta en restprodukt från oljeindustrin. Utsläppen från svenskarnas årliga eldande av paraffinbaserade ljus motsvarade redan år 2010 koldioxidutsläppen från 15 000 bilar. Utsläpp av klimatbelastande koldioxid är alltså ett problem men paraffinljusen har dessutom visat sig avge ämnen kopplade till astma och cancer.

Vid vintermys med levande ljus finns alltså flera anledningar att tänka på vad ljusen består av. För den som undviker animaliska produkter finns ljus av exempelvis sojavax eller raps. En bra råvara till ljus är också bivax. Dessa doftar fantastiskt och bidrar dessutom indirekt till fler livsnödvändiga pollinerare. Man behöver bara tänka på att de rinner mycket mer än stearinljus och kanske sticka ned dem i sand.

När det gäller värmeljuskoppen vet du väl förresten att den lilla vekehållaren ska lossas och läggas separat i metallåtervinningen. Detta för att vekehållaren av stål ska kunna separeras, med hjälp av magneter från koppen som är av aluminium. Hoppas du får en fin vinter med levande ljus - som med rätt val också kan värma samvetet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Asthamn Sofia Asthamn