Hundar en möjlighet i privat välfärd

Hundar äga ej längre tillträde till kommunens äldreboenden. Det tycker centerpartiets ordförande Anton Li Nilsson är ett exempel på varför det ska finnas privata företag inom välfärden.

Hundar äga ej längre tillträde till kommunens äldreboenden. Det tycker centerpartiets ordförande Anton Li Nilsson är ett exempel på varför det ska finnas privata företag inom välfärden.

Foto: Seth Hoover

Insändare2019-10-08 14:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har den senaste tiden varit upp i såväl lokal som nationell press om att socialtjänsten i Piteå förbjuder hundar på kommunens äldreboenden. När denna fråga var upp på dagordningen på Socialnämnden och beslutet fattades så var vi en enig nämnd. Även jag röstade för förbudet efter att ha lyssnat till tjänstemännens utredning.Det var bland annat överkänslighet mot hundar, smittspridning, hundrädsla och kostaderna som var förenat med dessa faktorer som låg till grund för mitt beslut. 

Däremot tycker jag inte att man med detta ska glömma frågan.

Det här är tvärtom ett väldigt tydligt exempel på varför jag som Centerpartist är för privata företag inom välfärden. Jag tror väldigt starkt på valfrihet och att ge människor möjlighet att förverkliga sina tankar och mål. Om det finns personer i Piteå som vill driva ett äldreboende med terapihundar eller robotkatter så ska vi som kommun inte hindra det. Vi ska se till att boenden sköts och att våra äldre har det bra men vi ska inte hindra den som vill göra lite mer.

Det finns väldigt mycket som görs i kommunens regi som är väldigt bra. Men jag förstår inte varför vi som kommun måste göra allt själva. Vi från Centerpartiet vill införa LOV (Lagen om valfrihet) i Piteå och gör det möjligt för fler personer att driva företag och kanske också därigenom göra det möjligt att på ålderns höst få ha kvar sin hund den dag man inte längre vill eller kan bo kvar i sin vanliga bostad.