Viltexport hotas efter sjukdomslarm

Exporten av till exempel horn och kött från älg kan hotas sedan två älgar med så kallad avmagringssjuka hittats i Norrbotten. Provtagningar har inletts för att se om sjukdomen kan finnas hos fler djur.

14 september 2019 11:41

Älgarna i Norrbotten hittades redan i våras, rapporterar Ekot. Det mesta tyder på att de drabbats av en åldersrelaterad variant av sjukdomen, men för att utesluta att en smittsam variant finns i Sverige har nu massprovtagningar av både älg och ren inletts i Norrbotten.

Syftet är att vi ska lära oss mer om sjukdomen eftersom vi vet för lite om hur den yttrar sig, säger Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverket, till radion.

Oavsett hur spridd sjukdomen är oroar upptäckten företagare som säljer viltprodukter.

Det som det blivit stopp på, det är det här med hornhandeln. I dagsläget kan vi inte exportera till Kina, säger Andreas Renberg, vd för ett slakteri i Harads, till Ekot.

Den smittsamma varianten upptäcktes i Norge 2016, vilket ledde till att tusentals renar fick avlivas. I Sverige är de två norrbottniska älgarna de första fallen av sjukdomen, som främst finns i Nordamerika.

Slakteriföretagaren Andreas Edberg fruktar för konsekvenserna om sjukdomen upptäcks hos fler djur.

Det kommer att slå hårt mot branschen, säger han till Ekot.
Fakta: Avmagringssjuka

Sjukdomen kallas även för Chronic wasting disease (CWD) och drabbar djurets hjärna och nervsystem. Det vanligaste symtomet är avmagring men även dregling, tandgnissling och okoordinerade rörelser förekommer.

Smittan sprids ofta via kroppsvätskor och för det djur som drabbas innebär det en säker död. Risken för att människor kan smittas bedöms som låg, men den kan inte uteslutas.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT