Utökade kontroller av jägare vid björnjakt

Nu inleds björnjakten i Sverige. Nytt för i år är att polisen och länsstyrelserna gör gemensam sak för att bland annat stoppa användningen av illegala hjälpmedel som åtlar.

21 augusti 2019 06:56

Anledningen till den utökade kontrollen är att intresset för björnjakt har ökat, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare vid polisen i Västerbotten, till Ekot.

Jag tror att det har blivit en stor hetsjakt kring björnen. Det går väldigt fort att skjuta de här björnarna. Många vill vara med och då använder man alla till buds stående medel.

Satsningen får stöd av Gun Fahlander, ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland.

Det är positivt att man är ute och kontrollerar att folk sköter sig och följer de lagar som finns och i synnerhet att etikfrågan respekteras, säger hon till radion.

Det stora intresset har bland annat visat sig i Västerbotten där Jägarnas riksförbund har överklagat länsstyrelsens beslut att minska antalet björnar som får skjutas. Begäran har dock avslagits av förvaltningsrätten i Luleå, skriver Folkbladet. Under årets björnjakt, som inleddes på onsdagen, får 21 björnar fällas i Västerbottens län, sju färre än förra året.

I Värmland var jakten över redan efter några timmar. Redan under morgonen sköts de båda björnarna som fick fällas i länet i år, rapporterar SVT Nyheter Värmland.

Totalt i landet får 300 björnar skjutas i årets jakt.

Rättad: I en tidigare version fick Gun Fahlander fel titel.

Fakta: Björnjakt

Licensjakten på björn får i år bedrivas från den 21 augusti till och med den 15 oktober.

Totalt får 300 björnar fällas, fördelade på följande län:

Värmlands län: 2

Gävleborgs län: 50

Dalarnas län: 48

Västernorrland: 45

Jämtlands län: 100

Västerbottens län: 21

Norrbottens län: 34

Källa: Länsstyrelserna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!