Upptäck konstens och kulturens Basel

Med Jurabergen i ryggen och floden Rhen vid fötterna är den medeltida staden mycket mer än den berömda konstmässan Art Basel. För kultur- och museiälskaren är Basel ett mecka, och för stadsflanören som gillar god mat ett ställe att älska.

13 november 2019 10:03

Där gränsen mellan Frankrike och Tyskland möter norra Schweiz ligger Basel. Till besökarens stora glädje lyser bilarna på gatorna med sin frånvaro. Här cyklar man hellre, eller tar spårvagnen. Femtio procent av Basels innevånare äger ingen bil.

Historiskt har Basel legat i skuggan av storebrodern Zürich, bara en timmes tågresa därifrån. Men med en överväldigande majoritet röstade Basel år 1967 ja till att borgmästaren fick tillåtelse att köpa två Picassomålningar av den private konstsamlaren Rudolf Staechelin (1881–1946). Det var startskottet för Basel som en internationell konststad. Pablo Picasso (1881–1073) själv blev så tagen av den massiva supporten från invånarna att han genast skänkte ytterligare tre målningar. Detta ledde i sin tur till att stadens välbärgade personer började samla konst och bygga upp privata samlingar, som i dag lockar besökare från hela världen.

På 1970-talet växte gallerierna till en rörelse som mynnade ut i Art Basel, med 70 000 besökare per år. De världsberömda arkitekterna Hertzog & de Meuron, som byggde olympiastadion ”Fågelboet” till OS i Peking 2008, är lokomotivet i kampen och har gjort Basels byggnader världskända.

Magnifik utsikt

Jag är på Messeplatz där den årliga konstmässan äger rum, med den spektakulära aluminiumfasaden ”Window to the heavens” i blickfånget, tillika en del av Basels mässhall. Ett stenkast därifrån flyter floden Rhen och skiljer stadsdelarna Kleinbasel och Großbasel från varandra. Vid brofästet till Mittlere Brücke går den branta backen upp till katedralen, Basel Minster, som erbjuder en magnifik utsikt över floden.

Jag promenerar längs med vattnet till pappersmuseet Basler Papiermühle. Det är ett charmigt litet museum inrymt i en medeltida kvarn och visar processen från handgjort papper till färdig bok. Jag går ombord på en av fyra små passagerarfärjor, drivna av flodens strömmar förankrade i en vajer, och korsar Rhen. Efter en kort promenad är jag framme i Gundeldinger Feld, ett gammalt industriområde från 1930-talet med allt från trendiga barer, kaféer och restauranger till klätterhall för frisksportaren.

Vacker byggnad

Eftersom Basel är Schweiz främsta arkitekturstad tar jag spårvagnslinjen mot Aesch och hoppar av vid Ruchfeldstrasse. Där står Schaulager, ritad av arkitekterna Herzog & de Meuron, som varken är ett museum, galleri eller ett traditionellt konstlager. Tyvärr är det öppet för allmänheten endast vid speciella tillfällen, men för den arkitekturintresserade är enbart byggnaden väl värd ett besök. Schaulager hyser en samling av 150 konstnärers verk, allt från modernister till sentida. Konsten lagras under optimala klimatförhållanden och är tillgängliga för utbildnings- och forskningsändamål, när de inte visas på Konstmuseum Basel eller Museum für Gegenwartskunst.

Bästa valet

Tar man spårvagnen från centrum till stadsgränsen i norr kommer man till en grönskande lantlig idyll med betande kor. Där ligger Beylermuseet, en vacker byggnad med ett snyggt arrangerat ljusinsläpp från de glasade taken. Här pågår ständigt intressanta utställningar, både av klassiska modernister och avantgardister.

Tillbaka i centrum och den södra stranden vid Rhenfloden, som är det bästa valet när solen gassar. Längs Rheingasse ligger restaurangerna på rad. Jag tar in på ett kafé precis intill hotell Krafft, där bland annat författaren och Nobelpristagaren Herman Hesse (1877–1962) bodde när han skrev boken "Stäppvargen" (1927). Det blir en lång sittning i solen, samtidigt som jag beskådar hundratals personer som flyter fram i det strömma vattnet. Runt midjan har de en "wickelfisch", en säck som håller kläderna torra. Ett nöje som man måste prova.

Mobila konstverk

Ett av Basels viktigaste gallerier von Bartha, tidigare bensinstation och bilverkstad, vid Kannenfeldplatz visar verk från moderna och samtida konstnärer. Men man får heller inte missa det annorlunda Tinguelymuseet. Med sina mobila konstverk i järn sätter den excentriske konstnären Jean Tinguely lätt igång fantasin hos både barn och vuxna. Det är tydligt hur han genom sina verk kommunicerar och interagerar med betraktaren, både med allvar och ironi. Det handlar om färgstarka skulpturer som för högljudda samtal. Konst uppstår då maskinerna sätts i rörelse, menar Jean Tinguely. Att strosa runt bland alla dessa makalösa manicker är en lustfylld, sinnlig och poetisk upplevelse och en påminnelse om en tid då maskinerna stod i centrum.

Basel

+Allmänt

Basel är Schweiz tredje största stad med cirka 170 000 invånare. Här finns ett flertal medeltida byggnader, band annat den stora katedralen, byggd i slutet av 1100-talet. Bland stadens yngre byggnader märks den katolska kyrkan Sankt Antonius och järnvägsstationen Badischer Bahnhof, båda ritade av Karl Moser.

+Tåg eller flyg

Tåg från Malmö till Basel tar cirka 15 timmar, med byte i Hamburg. Pris för en enkelbiljett från 1 900 till 3 200 kronor. Det kan bli billigare med interrailkort.

Swiss och SAS flyger regelbundet direkt från Stockholm till Zürich. Prisexempel från 1 500 kronor i slutet av april, tur och retur.

+Klimatpåverkan

Exempel på genomsnittligt koldioxidutsläpp inklusive höghöjdseffekt med flyg: Stockholm–Zurich 542 kg/person, från Göteborg 519 kg/person och från Köpenhamn 388 kg/person, tur och retur.

Anm. Flygutsläppen är i snitt cirka 1,1 ton per svensk invånare per år, vilket är ungefär fem gånger högre än det globala genomsnittet. Se koldioxidutsläpp för olika transportalternativ på klimatsmartsemester.se.

+Valuta

1 CHF (schweizisk franc) motsvarar cirka 9,75 SEK.

+Prisnivå

Cirka 25 procent dyrare än i Sverige.

+Bästa tiden

April till oktober.


Bo och äta

+ Grand Hotel Les Trois Rois

Det finns en uppsjö av bra hotell i Basel. Det främsta, kanske också dyraste, är det klassiska, Grand Hotel Les Trois Rois.

Adress: Blumenrain 8

+Hotel der Teufelhof

Vill man kombinera kulturutflykter med ett konstinspirerat och charmigt hotell är Hotel der Teufelhof populärt.

Adress: Leonhardsgraben 47–49

+Hotel Pullman

Nära konstmässan strax intill Messeplatz ligger detta fyrstjärniga hotell, med promenadavstånd till Basels gamla stadsdel.

Adress: Clarastrasse 43

+Hotel Victoria

Ett prisvärt och litet enklare hotell vid Centralstationen.

Adress: Centralbahnplatz 3

+Acqua Osteria

Restaurangen ligger i den gamla kraftstationen vid Binningerstrasse. Med italiensk prägel, både i design och i mat. Ett vattenhål för stadens gourmeter.

Adress: Binningerstrasse 14

+Rheingasse

En solig dag i Basel vill man sitta ute och äta. Då är södra stranden av Rhenfloden det bästa valet. På Rheingasse ligger restaurangerna på rad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!