Uganda: Pojke död i ebola – två till smittade

Den femårige ugandiske pojke från staden Kasese som diagnostiserats med ebola har avlidit. Ytterligare två personer i Uganda har insjuknat i blödarfebern.

12 juni 2019 16:38
Pojken som hade testat positivt för ebola i Kasese avled i natt på isoleringsavdelningen, säger en tjänsteman vid det östafrikanska landets sjukvårdsdepartement.

Pojken hade innan han insjuknade besökt grannlandet Kongo-Kinshasa tillsammans med sin familj för att delta i en begravning. Över 2 000 fall av ebola har registrerats i Kongo-Kinshasa sedan epidemin bröt ut i landet för tio månader sedan.

Världshälsoorganisationen (WHO) har nu skickat experter till Kasese för att identifiera människor som kan ha kommit i kontakt med den ugandiske pojken och hans familj. Enligt WHO har totalt tre fall av ebola nu registrerats i Uganda.

Familjemedlemmar smittade

Två personer vårdas på sjukhus – en äldre kvinna och en treårig pojke. Båda två är släkt med den avlidne femåringen.

Den här epidemin har nått en riktigt skrämmande fas och visar inga tecken på att avta, säger Jeremy Farar, chef för välgörenhetsorganisationen Wellcome Trust som arbetar med att bekämpa ebola.

Han säger att världen bör förbereda sig på fler fall av ebola i Kongo-Kinshasa och dess grannländer framöver.

"Kan eskalera"

Utbrottet i Kongo-Kinshasa är mycket svårt att stoppa eftersom väpnade konflikter försvårar insatsen att isolera dem som smittats.

Det är nu fler som avlidit än under något annat ebolautbrott i historien, borträknat epidemin i Västafrika 2013–2016, och det råder inga tvivel om att situationen kan eskalera mot de fruktansvärda nivåerna.

Epidemin i Västafrika krävde omkring 11 300 liv. År 2000 konstaterades ebola för första gången i Uganda. Under utbrottet avled 224 personer i sjukdomen, som då spridit sig från Sudan.

Omkring 50 procent av dem som smittas av den ebolavariant som nu cirkulerar i regionen avlider.

Fakta: Ebolautbrottet

Ebolautbrottet i östra Kongo-Kinshasa konstaterades i augusti 2018. Det var den tionde gången sedan 1976 som ebola upptäcktes i landet.

Fram till i början av juni 2019 hade drygt 2 000 människor smittats, varav nästan 1 400 människor avlidit i sjukdomen.

Ebola är en typ av blödarfeber, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. Symptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.

Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha symptom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta.

Den svenska regeringen beslutade i mitten av maj att den kommer att skjuta till 40 miljoner kronor för att stötta Världshälsoorganisationen, WHO, i dess arbete i ebolaområdet.

Under den värsta ebolaepidemin hittills, 2013–2016, dog över 11 000 människor i Västafrika, främst i länderna Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Det är fortfarande inte klarlagt var viruset håller sig gömt mellan utbrotten. Fladdermöss är en tänkbar reservoar för smittan.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Läkare utan gränser, regeringen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!