Trycket verkar öka i tysk industri igen

Den tyska konjunkturen kan vara på väg att vända, enligt IHS Markits inköpschefsindex som lyfter till 51,1 i januari från 50,2 i december. Det är den högsta nivån på fem månader och en större ökning än väntat.

24 januari 2020 09:48

Analytiker hade i snitt räknat med en mindre ökning, till 50,5 i januari.

"Orosmolnen över den tyska ekonomin kan vara på väg att skingras", skriver IHS Markit-ekonomen Phil Smith i en kommentar.

Han tillägger att inköpschefsindex visar att efterfrågan har börjat stärkas något både i Tyskland och i omvärlden.

För den tyska tillverkningsindustrin lyfter inköpschefsindex i januari till 45,2, från 43,7 i december, medan index för tjänstesektorn ökar till 54,2 från 52,9.

Ett värde över 50 antyder tillväxt.

För hela eurozonen är inköpschefsindex i januari oförändrat på 50,9, enligt IHS Markit. Det var lägre än väntade 51,2.

Ett inköpschefsindex från den japanska tillverkningsindustrin steg till 49,3 i januari, upp från 48,4 i december. Då det ligger kvar under 50 signalerar det dock fortsatt minskad aktivitet i sektorn för nionde månaden i rad, vilket är den längsta japanska industrisvackan på sju år.

Räknar man in tjänstesektorn steg dock index i Japan till 51,1 i januari, mot 49,4 i december.

Tidigare i veckan har även ZEW-index för stämningsläget i den tyska ekonomin tecknat en bild av att konjunkturen börjat vända uppåt i EU:s största ekonomi efter det att USA och Kina gjort upp om ett partiellt handelsavtal.

Den tyska ekonomin bromsade in till en tillväxt på 0,6 procent i fjol, den lägsta tillväxttakten sedan 2013. Handelskriget mellan USA och Kina samt osäkerheten kring brexit har angetts som viktiga orsaker till denna inbromsning.

Fakta:

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters