Trump kan möta Irans president trots attack

USA lägger skulden för attacken mot saudiska oljeanläggningar på Iran – som förnekar all inblandning.

Men president Donald Trump är fortfarande öppen för att möta sin iranske motpart Hassan Rohani.

15 september 2019 23:14

Oljeanläggningarna i Abqaiq och Khurais tillhör världens största oljeproducent Saudi Aramco, som är avgörande för landets ekonomi. Saudiarabien är världens största råoljeexportör och enligt energiminister Abdulaziz bin Salman berör störningen i produktionen omkring 5,7 miljoner fat råolja, ungefär 50 procent av landets totala produktion.

Det amerikanska energidepartementet uppger att USA kan släppa råolja från sina strategiska oljereserver om det behövs.

Ett par timmar efter lördagens attacker tog de jemenitiska Huthirebellerna på sig drönarattacken. De Iranstödda rebellerna strider mot den saudiskledda militärallians som stöder regeringssidan i Jemenkriget.

"Kom från nordväst"

Men USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att Iran ligger bakom angreppet:

Enligt USA tyder både precisionen och omfattningen på att drönarna kom från nordväst snarare än från söder.

Bevisningen pekar inte i någon annan riktning än åt att Iran låg bakom detta, säger en högt uppsatt befattningshavare.

Irans utrikesdepartement förnekar all inblandning.

Det här är meningslösa och grundlösa anklagelser och anmärkningar som är obegripliga och poänglösa, säger departementets talesperson Abbas Mosavi och tillägger att anklagelserna bara är ett sätt att rättfärdiga kommande handlingar mot Iran.

Kan mötas

Donald Trump är trots det amerikanska utpekandet beredd att träffa Irans president Hassan Rohani när FN:s generalförsamling öppnar, säger Vita husets rådgivare Kellyanne Conway i Fox News.

Hon tillägger:

Förutsättningarna måste alltid vara de rätta om presidenten ska sluta ett avtal eller hålla ett möte.

Iran och Saudiarabien har en lång historia av geopolitisk rivalitet, och har via ombud legat i väpnad konflikt med varandra i flera länder.

Fakta: Saudi Aramco

Saudi Aramco, officiellt Saudi Arabian oil company, är världens största oljeproducent och betraktas som en kronjuvel på den saudiska ekonomin. 2018 redovisade företaget en omsättning på 356 miljarder dollar och en nettovinst på 111 miljarder.

Oljeraffinaderiet i Abqaiq beskrivs av Saudiarabien som världens största. Anläggningen producerade i genomsnitt sju miljoner fat olja per dag under 2018.

Khurais är ett oljefält beläget 25 mil sydväst om Dharhran, och är landets näst största. Produktionen ökade i slutet på förra året till 1,5 miljoner fat per dag. I Khuraisanläggningarna ingår också två andra fält i ett område på nästan 2 900 kvadratkilometer.

Källor: Reuters, al-Jazira


Bakgrund: Kriget i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, ligger på Arabiska halvön och är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 28 miljoner invånare.

Växande protester mot regimen i samband med arabiska våren ledde 2011 till att president Ali Abdullah Salih avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande maktcentrum, huvudstaden Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer Salehs efterträdare president Abd Rabbu Mansur Hadi. Styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh har slagits på Huthirebellernas sida. Men sedan Saleh öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av Huthirebeller i december 2017. Situationen kompliceras av att lokala miliser, extremistgrupper och separatister verkar i landet.

Sedan den saudiskledda militäralliansen började flygbomba Huthirebellerna i mars 2015 beräknas över 10 000 människor ha dödats, många av dem civila, och miljontals har drivits på flykt. Dessutom har vägar, viktiga byggnader och många flygplatser skadats svårt. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

I december i fjol hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Det ledde till en överenskommelse om bland annat eldupphör i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah och tillbakadragande av trupper. Men därefter har den sköra processen vacklat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!