Trovärdigheten på spel för IS "nyhetsbyrå"

När IS skyllde sprängningen av Mosulmoskén i Irak på den USA-ledda alliansen kom påståendet via rörelsens inofficiella nyhetskanal Amaq. Den vill framstå som en seriös nyhetsbyrå och har gjort sig känd för en viss korrekthet. Men när IS nu pressas från alla håll verkar desperationen ha tagit överhand.

23 juni 2017 08:13

Förstörelsen av den historiska al-Nurimoskén beskrevs av Iraks premiärminister Haider al-Abadi som ett officiellt erkännande från IS att terrorrörelsen har besegrats i Mosul.

IS ska ha sprängt moskén när de irakiska styrkorna kom allt närmare den, enligt militärkällor.

Men enligt Amaqs uttalande förstördes moskén i ett amerikanskt flyganfall, vilket förnekas av både den USA-ledda alliansen och irakiska armén.

Neutralt språk

Propagandaorganet har tidigare setts som en relativt trovärdig källa när det gäller påståenden om att IS tar på sig ansvaret för olika terrordåd. Efter vårens attentat i bland annat Manchester och London har Amaq ofta varit först med sådana uppgifter.

Mediekanalen är troligen inte direkt underställd IS ledning, utan fungerar mer som ett någorlunda fristående, decentraliserat nätverk. Till skillnad från den jihadistiska retoriken i IS officiella uttalanden – där rörelsens anhängare beskrivs som "kalifatets soldater" och fienden som "avfällingar" eller "korsfarare" – använder sig Amaq av ett mer neutralt nyhetsspråk.

I vissa fall, som under den pågående IS-offensiven i Filippinerna, påstår man sig ha reportrar på plats som genom videoinslag rapporterar från striderna. I andra fall kan man hänvisa till "källor på marken" eller "säkerhetskällor".

"Som i Nordkorea"

Men Amaq är ett propagandaorgan, understryker Michael Krona, medie- och kommunikationsvetare vid Malmö högskola och expert på IS-propaganda.

Man har lyckats få legitimitet genom sitt sätt att hänvisa till källor på olika sätt. Det framstår som att det rör sig om en seriös nyhetsbyrå på det viset. Men den fungerar i själva verket för IS som Nordkoreas nyhetsorgan fungerar för landets regim: instruktioner på vad Amaq ska publicera kommer från IS centrala organisation.

Påståendet om moskén i Mosul visar på hur trängt IS är, säger Michael Krona.

Det är ett tecken på desperation att man nästan direkt gick ut med det här. Vanligtvis brukar det ta kanske ett dygn efter en händelse innan man publicerar något.

Pressas på nätet

Om moskén hade återtagits i bevarad form hade det varit en väldigt stor symbolisk förlust för IS. Då spränger man den hellre. Att al-Amaq sedan skriver att det var koalitionen som gjorde detta är inte särskilt förvånande. De vet att det räcker med att en viss mängd mer eller mindre viktiga personer i regionen börjar skylla på USA för att förstärka hatet mot väst.

Samtidigt som IS pressats tillbaka rejält i Irak och Syrien har även jakten på IS-anknutna konton i sociala medier intensifierats. Det har gjort att Amaq nu främst sprider sina uppdateringar i chattkanaler i den krypterade meddelandeappen Telegram.

Men även där stängs misstänkta konton numera snabbt.

Fakta: Amaq

Första gången Amaq lät höra om sig var, enligt den USA-baserade organisationen Site som övervakar extremistgruppers nätaktivitet, under belägringen av den syriska staden Kobane 2014. Då användes propagandakanalen i första hand för att förmedla uppdateringar från krigsfronterna till IS-anhängare.

I samband med dödskjutningarna i San Bernardino i Kalifornien 2015 uppmärksammades kanalen i större skala. Amaq var då först att gå ut med påståendet om att IS tagit på sig dådet, innan polisen släppt uppgifter om att paret svurit trohet till terrorgruppen.

Nyhetsbyrån ger ut både korta telegram under vinjetten "breaking news", artiklar och videor om dåd och militära framgångar för IS.

Propagandaorganet tros ha rapportörer i västländer som tar fram information om dåd när det handlar om gärningsmän som saknar direkta kopplingar till IS.

Uppgifter kring ett svenskt rättsfall tycks bekräfta den bilden. Den man som misstänktes för ett brandattentat mot en shiamuslimsk lokal i Malmö i fjol var kort efter dådet i kontakt med en man i Tyskland. De ska ha diskuterat hur IS skulle ta på sig ansvaret för attentatet.

Mannen i Tyskland greps nyligen av polis där, misstänkt för att ha varit kontaktperson för Amaq.

Källa: Site

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!