Trendbrott – fler kvinnor långtidsarbetslösa

Närmare hälften av alla arbetslösa har varit utan arbete i över ett år. I många kommuner är andelen betydligt högre än så. Och nu sjunker långtidsarbetslösheten inte längre, ett trendbrott vad gäller kvinnor.

23 maj 2019 06:00

I slutet av april var 337 000 personer inskrivna hos arbetsförmedlingarna som öppet arbetslösa eller i olika program. Av dessa hade fler än 142 000 varit utan jobb i mer än tolv månader.

I vissa kommuner kan andelen arbetslösa som varit utan jobb i ett år eller mer vara så hög som uppemot två tredjedelar, något som ofta hänger ihop med många nyanlända i kombination med klen arbetsmarknad på orten. I andra änden finns kommuner där andelen långtidsarbetslösa bara ligger kring 20 procent.

De långtidsarbetslösa har sjunkit senaste året, men nu har nedgången stannat av, speciellt för kvinnor. Där handlar det om ett trendbrott, då det nu är fler långtidsarbetslösa kvinnor än män, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Saknar grundskola

Framför allt är det utrikes födda kvinnor med kort eller nästan ingen utbildning alls som det handlar om.

Det är många som till och med saknar grundskola, då har man långt till arbetsmarknaden, säger Annelie Almérus.

Och då spelar den väldigt goda konjunkturen med stor efterfrågan på arbetskraft ingen större roll. Det tar tid att bygga upp grundläggande kunskaper för att få chansen på en arbetsmarknad som generellt sett präglas av alltmer avancerade arbetsuppgifter. Risken är dessutom stor att just dessa grupper, som kanske just fått in en fot på arbetsmarknaden, åker ut först när nu arbetsmarknaden bedöms svalna.

Hoppas på insatser

Almérus tror att politikernas nedskärning på extratjänsterna är en bidragande orsak till att långtidsarbetslösheten bland kvinnor nu vänder upp. Liksom företrädare för LO och Unionen hoppas hon att de aviserade etableringsjobben ska få ner långtidsarbetslösheten.

Jag är hoppfull, speciellt som arbetsgivarna säger att det här skulle kunna funka till en rimlig kostnad, säger Unionens ordförande Martin Linder.

En modell för etableringsjobb är framtagen av fack och arbetsgivare, och ligger på regeringens bord. I överenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna står att jobbmodellen, med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa, ska vara i gång vid halvårsskiftet 2020.

Vi är väldigt otåliga, säger Martin Linder.
Fakta: Toppen och botten

Störst andel långtidsarbetslösa (procent av det totala antalet arbetslösa):

Lessebo 64

Högsby 64

Ydre 62

Vimmerby 58

Färgelanda 57

Hultsfred 56

Mönsterås 56

Valdemarsvik 54

Uppvidinge 54

Tingsryd 54

Minst andel långtidsarbetslösa:

Arjeplog 19

Överkalix 19

Orsa 23

Ovanåker 23

Kalix 23

Malung-Sälen 24

Älvdalen 24

Jokkmokk 24

Pajala 24

Arvidsjaur 25

Avser april 2019

Källa: Arbetsförmedlingen


Fakta: Etableringsjobb

Syftet med de så kallade etableringsjobben är att hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa som står långt från arbetsmarknaden.

Modellen för så kallade etableringsjobb har arbetats fram av fack och arbetsgivare. I fjol enades regeringen och parterna på arbetsmarknaden om att modellen bör införas. I januariöverenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna anges en ambition att etableringsjobben ska införas 1 juli 2020.

Modellen bygger på kraftiga subventioner från staten. Arbetsgivarens totala lönekostnad för anställningen kommer att uppgå till 8 400 kronor per månad. Den statliga individersättningen kommer att uppgå till högst 9 870 kronor per månad. Målet från regeringen angavs i fjol att satsningen, fullt utbyggd, ska omfatta minst 10 000 individer.


Fakta: Så många och så länge
April 2019April 2018
Öppet arbetslösa och i program337 350350 246
varav utan arbete i mer än 6 månader210 045222 323
varav utan arbete i mer än 12 månader142 384152 988
varav utan arbete i mer än 24 månader78 66576 443

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!