Snabba och kryddiga indiska rätter

Ibland kan man behöva sätta lite krydda på tillvaron. Varför inte laga indiskt? Lager på lager av aromatiska smaker piffar upp den gråaste novemberdag.

18 november 2019 08:35

Jag är numera bosatt på deltid i London och har den stora lyckan att kunna välja och vraka bland indiska restauranger runt knuten. Mitt senaste lyxprojekt är att försöka hitta den bästa hämtmats-indiern inom rimligt gångavstånd. Har betat av ett rejält gäng redan och blir sällan besviken även om jakten ständigt går vidare.

Men alla har ju så klart inte den möjligheten. Ett väldigt angenämt alternativ är då att laga indiskt hemma. Det är som att ge sig ut på en doftande upptäcktsresa bland kökets oanade sensationer. Med små medel och en rik uppsättning kryddor vävs en gastronomisk gobeläng av smaker som läggs ovanpå varandra och eskalerar i en himmelsk njutning. Visserligen behöver man kanske köpa hem ett antal olika nya kryddor, men har man dem väl hemma är det en synnerligen lyckad investering (tänk dock på att kryddor bör förvaras svalt och mörkt, aldrig ovanpå spisen).

Vegetarianer

Det indiska köket skiljer sig väldigt mycket mellan olika regioner och religioner. Grovt förenklat kan man säga att i norr äter man mera kött och mindre ris. I söder äter man däremot starkare mat, mera ris och sällan kött.

Runt 80 procent av befolkningen är hinduer och många av dem vegetarianer. Lamm är det vanligaste köttslaget. Ris, yoghurt och linser är stapelvaror som ingår i den dagliga kosten. Yoghurt förekommer både i, till och efter maten. Indier äter sällan förrätter, men däremot gärna många rätter samtidigt.

Indisk curry

Curry, som vi svenskar kanske betraktar som en indisk krydda, är inget ord som indier själva använder sig av. I själva verket handlar det om massvis av olika kryddblandningar. En curryrätt eller curryblandning kan innehålla upp till hela 25 olika kryddor.

Så det finns massor av spännande smaker att upptäcka. Det är bara att uppdatera din kryddhylla och kocka loss. Alla kan äta indiskt – oavsett var man bor.

Pilgrimsmusslor på tandoorivis

Till 4 portioner, 40 minuter

Lite elegantare förrätt om det bjuds på finmiddag.

 

4–8 pilgrimsmusslor

olja

1 1/2 tsk garam masala

1 1/2 tsk gurkmeja (finns i kryddhyllan)

salt

2 dl yoghurt av grekisk typ

2 tsk riven ingefära

1/2 gurka, fint tärnad

ev. några droppar röd + gul karamellfärg

koriander eller mynta

citronklyftor till servering

 

Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Pensla dem med olja. Blanda garam masala och gurkmeja med lite salt. Häll upp cirka 2/3 av blandningen på ett litet fat och vänd pilgrimsmusslorna i blandningen. Låt stå i kylen i 30 minuter.

Rör ut resten av kryddblandningen med yoghurt, ingefära, gurka och eventuellt karamellfärg. Smaka av om det behövs extra salt.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek pilgrimsmusslorna 1–2 minuter per sida. Lägg upp på assietter och tillsätt en klick gurkyoghurt på varje. Garnera med örter och servera med citronklyftor.


Indisk fisk i kryddig tomatsås

Till 4 portioner, 40 minuter

Läcker vardagsrätt och ett bra sätt att få smak på det där fiskblocket du har liggande i frysen.

 

600 g vit fast fisk, t ex kolja, torsk eller sej

olja

1 tsk gula senapsfrön

1 tsk bruna senapsfrön

1 tsk curry

1 tsk spiskummin

1 tsk gurkmeja

1 tsk chilipulver

6 schalottenlökar, tunt skivade

4 vitlöksklyftor, finhackade

ca 3 cm ingefära, finhackad

1 grön chili, finhackad

1 burk tärnade tomater, à 400 g

1 burk kokosmjölk, à 400 g

salt

nymalen svartpeppar

färsk koriander

Att äta till:

naanbröd

basmatiris

 

Torka av fisken och skär i ganska stora bitar.

Hetta upp lite olja i en stekgryta och tillsätt båda sorterna senapsfrön samt curry, spiskummin, gurkmeja och chilipulver. Fräs tills senapsfröna börjar poppa.

Tillsätt schalottenlök, vitlök, ingefära och färsk chili. Fräs tills löken börjar bli genomskinlig utan att få färg.

Tillsätt tomater, kokosmjölk och fisk. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda sakta i cirka 10–20 minuter, eller tills fisken precis vitnat helt igenom och såsen kokat ihop lite. Smaka av med salt och peppar.

Garnera med koriander, servera med basmatiris och varma naanbröd.


Shrikhand

Till 4 portioner, 40 minuter

Den här indiska saffransdesserten är aromatisk och extremt lättlagad. Hittar du inte rosenvatten går det nästan lika bra utan.

1 kuvert saffran, à 1/2 g

2 msk rosenvatten (finns i mellanösternbutiker)

1 tsk hela kardemummakärnor

1 dl sötmandel

1 dl pistaschnötter utan skal

400 g (4 dl) yoghurt av grekisk typ

cirka 3 msk florsocker

Häll upp saffranet i en liten skål, slå på rosenvattnet (alt. varmt vatten) och blanda tills saffranet har löst sig.

Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Hacka mandel och pistaschnötter lite slarvigt.

Häll upp yoghurten i en bunke och blanda i saffransvatten, stött kardemumma och 2/3 av nötblandningen. Tillsätt florsocker och smaka av. Mängden florsocker beror på hur pass söt du vill ha desserten. Låt blandningen stå en halvtimme i kylen. Rör sedan om noga.

Fördela yoghurtblandningen i fyra glas. Strö över resten av nöthacket och servera.


Garam Masala

Gör man sin egen indiska garam masala smakar maten ännu mer.

 

1 msk kardemummakärnor

1 kanelstång

1 tsk rostad hel spiskummin

1 tsk hela kryddnejlikor

1 tsk hela svartpepparkorn

1/4 muskotnöt

 

Stöt kryddorna noga i mortel eller mal i kaffekvarn.

Förvara i tät glasburk, men inte för länge.


Att dricka till

McManis Viognier (6290), 99 kronor.

Alkoholfritt: Natureo Free Muscat (1912), 55 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!