Sminkfri på ett ögonblick

Ser du ut som en panda efter kvällsrutinen i badrummet? Hur du än gnuggat ligger mascaran i svarta ringar runt ögonen. Då är det kanske dags att investera i en produkt som tar bort sminket både effektivt och skonsamt. Vi fastnade för den snällaste sorten.

2 oktober 2018 08:15

Lektion ett: använd inte tvål när du ska ta bort ditt smink.

 Tvål är väldigt uttorkande och har dessutom fel pH-värde i förhållande till huden. Det är viktigt att man använder rengöring som är menat för ansiktet, säger Cecilia Lidén, makeupartist och maskör, och som grundat Art of make up school och dessutom vunnit SM i sminkning åtta gånger.

På samma sätt som Cecilia är proffs på att lägga smink vet hon också hur man effektivast tar bort det.

När vi tar bort smink som är riktigt fett, exempelvis sådant som används i specialeffekter, tar vi barnolja eller olivolja, det löser upp väldigt snabbt ? men runt ögonen använder vi en ögonmakeup-remover. Så långt det är möjligt ska man använda en produkt som är vårdande.

 

I vårt test valde vi produkter som alla är specialiserade på vattenfast makeup, och vi använde vattenfast mascara för att se vilka av sminkborttagningarna som var mest effektiva, men samtidigt inte irriterade ögonen eller huden omkring. De flesta är oljebaserade och klara i sin form, vi testade fem av den sorten, och en del av dem ligger i två skikt i flaskan. Då är det viktigt att skaka den så att oljan och den vattenbaserade lösningen blandas.

Min erfarenhet är att ju mer olja en remover har desto mer effektiv är den, säger Cecilia Lidén.

Med i testet har vi också två krämiga och en som är i mer fast form. När det gäller funktion är det ingen skillnad mellan konsistenserna, det är mer vad man föredrar. Generellt kan man dock säga att de mjölkiga produkterna innehåller mindre, eller ingen, olja och är man känslig mot olja kan en sådan vara att föredra.

Fukta en bomullspad och tryck den mot ögat så att sminket får en chans att lösa upp sig. Sedan ska det bara vara att stryka bort det. Efteråt kan du tvätta ansiktet som vanligt med ansiktsrengöring och vatten om du vill få bort oljan.

 

De dyrare produkterna är inte alltid de bästa, bekräftar Cecilia Lidén. Men generellt är de mer vårdande.

De billigare har ofta mer vatten som utfyllnad. Då blir de inte lika effektiva och man måste använda mer. På så sätt är det frågan om huruvida de faktiskt blir billigare i längden.

Huden runt ögonen är särskilt tunn och känslig, och alla produkter som är till för det området ska vara testade för just ögonen, till skillnad från rengöring för hela ansiktet eller kroppen.

Jag brukar inte rekommendera vattenfast mascara om man inte har särskilt rinniga ögon eftersom det sliter på fransarna när man ska ta bort den. Vet man att man kommer att svettas eller gråta är det såklart en annan sak, då är det tryggt att ha vattenfast makeup.
Krisar det ? leta i skafferiet

Har du vattenfast smink men ingen produkt att ta bort det med? Se dig om omkring därhemma om du hittar någon olja. Barnolja är väldigt effektiv, liksom olivolja samt kokos- och mandelolja. Se upp med linserna bara om du har sådana, det är lätt att de blir dimmiga.


Så gjorde vi

Vi har testat sex olika produkter för borttagning av vattenfast smink i varierande prisklass och bedömt dem utifrån kriterierna Kvalitet (hur länge räcker den?, vad innehåller den?), Kapacitet (hur bra gör den sitt jobb?, är den effektiv?) och Användning (är den rinnig?, hur doftar den?, hur känns huden efteråt?) Betygsskalan är 1?5 där fem är bäst. Produkterna är testade på normal/känslig hud.


Leverantörer

Aco.se

Eucerin.se

Emmas.com

Filorga.se

Garnier.se

Loreal.com

Nivea.se

Thebodyshop.com


1. Eucerin Dermatoclean Eye Make-Up Remover

Betyg: 4,6

Kommentar: Vinnaren!

Volym: 125 ml

Cirkapris: 129 kr (1 kr/ml)

 

Omdöme: Doftar svagt och behagligt av parfym ? ett gott första intryck. Produkten är väldigt mild samtidigt som den är oerhört effektiv. Vi behöver inte gnugga, utan sminket lossnar av sig självt. Huden känns lugn efteråt och varken rodnar eller stramar.

 

Plus: Mycket prisvärd.

Minus: Kan upplevas som för oljig.

 

Delbetyg:

Kvalitet: 4

Kapacitet: 5

Användning: 5


2. Filorga Optim-Eyes Lotion

Betyg: 4,3

Kommentar: Som en magnet.

Volym: 110 ml

Cirkapris: 305 kr (2,8 kr/ml)

 

Omdöme: Extremt dryg, det var nästan svårt att få ur dropparna ur flaskan. Väldigt effektiv, oljan nästan lyfter bort sminket som en magnet. Enligt förpackningen ska den också dämpa mörka ringar, svullnader och påsar under ögonen. Några direkta synliga bevis på det hann vi dock inte få under vår korta testperiod.

 

Plus: Dryg och effektiv.

Minus: Dyr i inköp.

 

Delbetyg:

Kvalitet: 5

Kapacitet: 4

Användning: 4


3. The Body Shop Camomile Sumptuous Cleansing Butter

Betyg: 4

Kommentar: Som vaselin.

Volym: 90 ml

Cirkapris: 185 kr (2 kr/ml)

 

Omdöme: Doftar ljuvligt av kamomill. Underbart skön för någon med torr hud, man vill smeta in hela ansiktet med den här vaselinliknande krämen. Sminket ?smälter? bort när det blandas med produkten.

 

Plus: Skön för hela ansiktet.

Minus: Risk att man tar för mycket när krämen ligger i en burk.

 

Delbetyg:

Kvalitet: 3

Kapacitet: 4

Användning: 5


4. L?Oréal Eye & Lip Express Make-up Remover

Betyg: 3

Kommentar: Häll försiktigt!

Volym: 125 ml

Cirkapris: 69 kr (0,6 kr/ml)

 

Omdöme: Väldigt effektiv! Här får vi dock hälla försiktigt, för det kommer nämligen mycket och snabbt ur flaskan. Produkten är billig, men frågan är om den blir det i längden när man råkar ta för mycket varje gång. Huden känns oljig men lugn efteråt.

 

Plus: Mascaran är borta i ett enda svep.

Minus: Rinnig.

 

Delbetyg:

Kvalitet: 2

Kapacitet: 4

Användning: 3


5. Aco Eye Clean Eye Make Up Remover

Betyg: 2,3

Kommentar: Väldigt oljig.

Volym: 50 ml

Cirkapris: 69 kr (1,4 kr/ml)

 

Omdöme: Så oljig att synen är dimmig hela kvällen efter testet. Inte särskilt dryg, det behövs en hel del droppar innan produkten gör sitt jobb. Dessutom måste man gnida lite, men gör man det är produkten riktigt effektiv.

 

Plus: Doftfri.

Minus: Krävs att man gnuggar lite.

 

Delbetyg:

Kvalitet: 2

Kapacitet: 3

Användning: 2


6. Nivea Waterproof Eye Make-up Remover

Betyg: 2

Kommentar: Billigast

Volym: 125 ml

Cirkapris: 49 kr (0,4 kr/ml)

 

Omdöme: Här fick vi gnida lite extra, sminket lossnade inte automatiskt. Lite torrare känsla än med de oljiga produkterna. Efteråt är huden runt ögat lite irriterat och stramar en aning. Med tanke på priset är den ändå godkänd.

 

Plus: Prisvärd.

Minus: Huden blev lite irriterad.

 

Delbetyg:

Kvalitet: 3

Kapacitet: 2

Användning: 1


7. Emma S Eye Makeup Remover

Betyg: 1,3

Kommentar: Inget för känslig hud.

Volym: 150 ml

Cirkapris: 129 kr (1,2 kr/ml)

 

Omdöme: Aj, den här svider på huden! Dessutom halkar sminket bara runt, man får gnida ordentligt vid undre franskanten. Gör sitt jobb, men på bekostnad av att huden kring ögonen blir röd och flammig.

 

Plus: Dryg.

Minus: Inte alls behaglig.

 

Delbetyg:

Kvalitet: 2

Kapacitet: 1

Användning: 1


8. Garnier Skinactive Eye Make-up Remover 2in1

Betyg: 1

Kommentar: Vattnig

Volym: 125 ml

Cirkapris: 59 kr (0,5 kr/ml)

 

Omdöme: Känns allt annat än dryg, vätskan rinner ut som ett litet vattenfall ur flaskan. Att produkten känns tunn ger en lätt känsla och väldigt lite olja blir kvar på huden. Å andra sidan var vi tvungna att gnida bort sminket och huden kändes irriterad.

 

Plus: Lätt

Minus: Irriterar huden

 

Delbetyg:

Kvalitet: 1

Kapacitet: 1

Användning: 1

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!