Skruvad rörelseglädje för alla

De flesta har spelat någon gång och minns kanske känslan av att få in en smash. Ingenting hindrar att man plockar upp pingisen igen. Eller börjar som novis.

Man kan blomma ut som vuxen, säger bordtennisexperten Mattias Drotz.

20 november 2018 09:14

I bordtennis tränar du upp rörlighet och reaktionsförmåga och kommer upp i hög puls under både träningspass och matchspel. Dessutom är det skonsamt i jämförelse med andra racketsporter som squash och tennis.

Pingis är bra för den fysiska hälsan, säger Mattias Drotz.

Konkurrensen från andra sporter ? inte minst innebandyn ? har "stulit? många presumtiva motionärer sedan 1980-talet.

Välkänd mark

Men de flesta har spelat någon gång och är bekanta med storheter som Jan-Ove ?JO? Waldner och Mikael ?Äpplet? Appelgren. De båda utvecklades till världsmästare och internationella stjärnor, och det var här, i Spårvägens BTK det började. Mattias Drotz, ansvarig för bordtennisen i Korpen Stockholm, berättar att det aldrig är för sent att lära sig skruva och loopa.

Man kan vara kort eller lång, tjock eller smal, spänstig eller stel. Bordtennis är för alla.

Mattias framhåller den mentala biten och de psykosociala effekterna av träningen. Genom pingis träffar du andra och kommer spelaren på andra sidan bordet nära. Mellan sidbytena händer det att man snackar om livet och går igenom vardagens vedermödor och glädjeämnen. Dessutom bidrar bordtennisverksamheten till att människor kommer hemifrån. Många aktiva har berättat att de har saknat en hobby. Några blir dessutom vänner och nöter tillsammans utanför ordinarie träningstid.

Jag blir glad när de skiner upp och ser harmoniska ut. Att jag har bidragit till en sundare livsstil värmer. Det kanske låter pretentiöst, men det handlar om en större mening med livet, säger Mattias Drotz.

Trevlig gemenskap

Han berättar om unga vuxna som på en handfull år har gått från att vara nybörjare till att lira i förbundsserier på näst intill högsta nivå. Men att ha bordtennis som hobby handlar inte om att prestera, snarare att motionera. Glädje och gemenskap genomsyrar Korpens organisation, vare sig det handlar om fotboll, innebandy eller någon annan sport. Huvudstadens pingisrörelse, där de aktiva är mellan 18 och 70 år, har öppna träningar tre gånger i veckan. Klubben arrangerar seriespel med slutspel, en cup både vår och höst, samt ett årligt träningsläger i Tyskland.

Vi åker till Düsseldorf i fyra dygn och tränar mellan fem och åtta timmar per dag. Sedan äter vi något gott och ser på matcher i Bundesligan, säger Mattias.

Alla aktiviteter gör att man tillhör en sällsynt organiserad Korpenskara, unik även för Stockholm. Men Korpen arrangerar organiserat seriespel även i Umeå, Uppsala, Göteborg och Malmö.

Fler män än kvinnor

Medan bollarna far fram och tillbaka över borden konstaterar Mattias att mansdominansen är närmast total.

Vi gör riktade satsningar och informerar om Korpen på kvinnodominerande arbetsplatser, till exempel sjukhus. Och förra året hade kvinnorna gratis startavgift till cupen.

Men insatserna har hittills gett ett magert resultat. Nio av tio Korpenspelare är män. Så ser det också ut i hallen den här tisdagskvällen. Erik Bojö leder klassen. Deltagarna övar grundslag och repeterar först backhand för att sedan gå över till forehand. Intensiteten är hög, kryddad med koncentration och lust.

Spännande sekunder

Britta Westman är den enda kvinnan på plats, men samtidigt en typisk bordtennismotionär. Hon spelade en hel del för 35?40 år sedan. Nu har hon ?kommit tillbaka? och lirat i några veckor.

Jag har köpt ett årskort och ska gå en gång i veckan, säger hon.

Under träningen ställs jämbördiga mot varandra. Ett set går till elva och man måste vinna i bäst av två bollar.

Går i arv

Som så ofta i Föreningssverige bygger framgångar på personligt engagemang. När Mattias anställdes som bordtennisansvarig på Korpen Stockholm 2011 fanns det 16 lag i seriespel ? i dag är det över 100. Mattias drivkraft för att få bordtennisrörelsen att växa grundlades redan i barndomen. Som tioåring fick han en förebild i Lasse Naesström, ledare i Rotebro BTK. I kväll är det Mattias adept, Erik, som leder träningen. Erik visar ett svartvitt fotografi av sig själv som tioårig lirare tillsammans Mattias. Att vara tränare är en syssla som går i arv. Erik instruerar Samuel Sander hur han ska möta bollen på bästa sätt. Det dryper om honom och motspelaren Per Snoder.

Många tror att man inte blir trött av att spela, men man blir svettig, säger Erik Bojö.

Britta Westman instämmer och förklarar sedan vad bordtennisen ger henne:

Rörelseglädje, utropar hon.
Tips för pingismotionären

Bestäm dig för hur du vill motionera. En del vill bara spela, andra bara tävla.

Hitta en nivå som passar dig.

Ta hjälp av tränare för att slipa din teknik. Lär dig gå från att bolla över nätet till att hantera grundslagen, så kallat kontringsspel med backhand och forehand.

Fortsätt med över- och underskruvar.

Tänk på att bordtennis innebär mycket fotarbete.

Ge det tid.

Det finns en gentlemannamässig aspekt av sporten. Har du tur och får en kantboll eller nätrullare ber du om ursäkt.

Har du en gammal racket? Kolla om gummit har torkat, då tappar racketen en stor del av skruvförmågan. Investera i ett nytt.

Källa: Mattias Drotz


Pingisfakta

Bollen ska vara 40 millimeter i diameter, väga 2,7?gram samt vara gjord av celluloid eller liknande plast. Den ska vara vit eller gul och matt.

Bordtennis spelas på ett 76 centimeter högt bord, vars övre yta, spelytan, ska vara 274 centimeter lång och 152,5 centimeter bred, enhetligt mörk och matt samt med en två centimeter bred vit linje längs varje kant.

En match spelas i bäst av fem eller sju set. Varje vunnen boll ger en poäng. Ett set vinns av den spelare eller det dubbelpar som först uppnår elva poäng, dock måste setet vinnas med minst två poäng.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!