Skinande gratäng

Jordärtskockan är faktiskt släkt med solrosen. Men i stället för fröna är det roten som vi vill åt. Den unika smaken förgyller en gratäng som går att ha till det mesta som legat på grillen.

16 maj 2019 09:30

Gratäng med jordärtskocka

För 4 portioner, 1 timme

Vegetariskt tips: Ersätt kycklingen med exempelvis halloumi eller zucchinibiffar.

300 g jordärtskockor

700 g potatis, mjölig

1 gul lök

4 dl grädde

2 dl riven ost

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

smör till formen

1 msk finklippt gräslök

Till servering:

2 stora grillade kycklingfiléer

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala och tvätta jordärtskockorna. Skär dem i tunna skivor och lägg dem i en kastrull. Häll på kokande vatten så att det täcker och koka cirka 10 minuter.

3. Skala och skär potatis och lök i tunna skivor under tiden. Blanda grädde, ost, salt och peppar i en bunke. Lägg i potatis och lök. Häll av vattnet från jordärtskockorna och lägg dem med potatisen och löken och blanda. Häll i en smord ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen tills allt är mjukt och gratängen fått fin färg, 40–50 minuter. Känn med provsticka.

4. Garnera med gräslök och servera med grillade kycklingfiléer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!