Sensationell seger för Trump

Det som få trodde var möjligt har skett. Donald Trump har överraskande vunnit presidentvalet i USA, enligt nyhetsbyrån AP. Han gör det dessutom med bred marginal.

9 november 2016 08:38

Opinionsmätningarna missade uppenbarligen systematiskt stödet för den republikanske fastighetsmagnaten.

Trump vann inte bara i stora jämna stater som Florida och Ohio utan även i viktiga stater där demokraten Hillary Clinton troddes ligga bra till: Pennsylvania. Den sista stat som enligt AP gjorde att Trump nådde över de 270 elektorer som krävs var Wisconsin, enligt AP.

Pennsylvania, med 20 elektorer, har setts som en stark bastion för Demokraterna de senaste årtiondena. Senaste en republikan vann där var 1988.

Av de röster som har räknats har Trump fått omkring en miljon fler än Clinton.

Trump-supportrar jublar

Utanför Trump Tower på Femte avenyn i New York är avspärrningarna kompakta. Men tvärsöver gatan samlades en grupp sympatisörer när det klarnade åt vilket håll valet barkade.

– Det känns starkt och stabilt, säger en lycklig David Paladino till TT.

– Jag hoppas att det är början på något nytt.

...och Clintons är chockade

På Clintons valvaka i samma stad var stämningen en annan när tendensen var klar.

– Om Trump vinner går vi från en president som är full av medkänsla till en som är full av hat. Det är så sorgligt, säger skribenten Lindsay McGregor till TT.

Hon tittar upp mot tv-skärmen på Clintonvakan i New York med nervösa ögon, som om hon var rädd för resultaten från nästa delstat.

– Jag vill slå honom i ansiktet.

Flera sammanvägningar av de senaste opinionsmätningarna pekade på ett övertag för Clinton, och att hon mot slutet utökade sin ledning till över tre procentenheter. Uppenbarligen missade de mycket av Trumps stöd.

– Alla våra modeller och förutsägelser är som bortblåsta av honom, säger den ansedde kommentatorn Chuck Todd på tv-kanalen NBC.

Bestämde sig tidigt

I en vallokalsundersökning som CNN gjort säger 62 procent av väljarna att de bestämde sig för vem de skulle rösta på före september. Fem procent har bestämt sig under den senaste veckan och sju procent de senaste dagarna.

38 procent av väljarna uppger att de främst valt kandidat utifrån en bedömning om kandidatens förmåga att åstadkomma förändring. Gott omdöme var främsta urvalet för 22 procent, och en lika hög andel har valt utifrån rätt erfarenhet. Endast 15 procent har valt utifrån en bedömning om huruvida kandidaten bryr sig om väljaren som person.

I undersökningen har 15 455 väljare runt om i USA deltagit och felmarginalen är plus/minus två procentenheter. (TT)

Fakta: Elektorer väljer president

USA:s presidentval avgörs av elektorer, de ombud som väljarna i de 50 delstaterna utser. Totalt finns 538 elektorer, minst 270 krävs för att bli president.

Den kandidat som får flest röster i en delstat får alla elektorsröster där (bortsett från i Maine och i Nebraska där elektorerna fördelas efter resultatet i olika valkretsar). Det betyder att vinnaren inte nödvändigtvis får flest röster totalt i landet.

Den största delstaten är Kalifornien med 55 elektorer, därefter följer Texas med 38 och New York med 29. Störst bland de mycket jämna delstater där valet faktiskt avgörs är i nuläget Florida med 29 elektorer, Ohio med 18, Georgia med 16 och North Carolina med 15. Bland vågmästarstaterna finns också Arizona (11), Wisconsin (10), Colorado (9), Iowa (6), Nevada (6).

Källa: Real Clear Politics och TT:s arkiv

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!