Säpo gör orosanmälningar om barn i Syrien

Polisen och Säpo har gjort orosanmälningar till flera kommuner i Sverige gällande barn till svenska IS-anhängare som befinner sig i Syrien. Men anmälningarna är svåra att utreda, säger Christina Kiernan, samordnare mot våldsbejakande extremism, till Ekot.

15 april 2019 08:12

Enligt Säpo handlar det både om barn som rest från Sverige och om barn som har fötts i områden som kontrollerats av terrorgruppen IS.

Det har kommit in några sådana anmälningar till stadsdelar i staden, och det är svårt att utreda oron för barnen förrän de kommer till Sverige. Vi jobbar nu för att vi ska ha en god kontakt med psykiatrin, sjukvården så att det ska finnas ett sätt att hantera processen när barnen kommer hem, säger Christina Kiernan, samordnare mot våldsbejakande extremism i Stockholm.

Tidigare har polisen och Säpo endast informerat kommunernas socialtjänster om barn som återvänt från Syrien och Irak.

Uppemot 80 barn med svenska föräldrar som anslutit sig till terrorgruppen tros befinna sig i syriska läger.

Det är oklart när de eller om barnen kommer till Sverige. Förutom Stockholm har bland andra Göteborg, Malmö och Örebro fått information om att barn kan återvända.

Fakta: IS-anhängare från Sverige

Omkring 300 personer har sedan 2012 rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst terrororganisationen IS.

Cirka hälften av dem har återvänt.

Hur många som är kvar i konfliktzonen finns det inga säkra siffror på. Inte heller hur många som är döda.

Det finns heller inga bekräftade uppgifter på hur många barn med svensk anknytning som befinner sig i konfliktzonen. Hjälporganisationer på plats i norra Syrien uppskattar att det i flyktinglägret al-Hol skulle kunna röra sig om uppåt ett 80-tal barn.

Källa: Säpo, TT:s nyhetsarkiv

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!