Rysk oppositionell stiftelse agentstämplas

Det ryska justitiedepartementet har beslutat att klassa oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK som "utländsk agent", enligt nyhetsbyrån Ria Novosti.

9 oktober 2019 12:21

Stämpeln kan ges till organisationer som ryska myndigheter anser tar emot utländsk finansiering. Organisationer som klassas som utländska agenter tvingas bland annat ansöka om att skrivas in i ett statligt register, lämna in regelbundna rapporter om varifrån de får finansiering och vad de lägger sina pengar på.

Antikorruptionsstiftelsen FBK har länge varit en nagel i ögat på den ryska makteliten. FBK finansieras enligt egen utsago av donationer från ryska medborgare. Stiftelsen publicerar regelbundet granskningar av ryska politiker och näringslivsföreträdare.

I augusti inledda myndigheterna en utredning av FBK gällande penningtvätt.

I september genomfördes över 200 tillslag mot Kremlkritiken Navalnyjs anhängare. Massräderna genomfördes fyra dagar efter det att president Vladimir Putins parti Enade Ryssland förlorat omkring en tredjedel av platserna i valet till stadsduman, Moskvas styrande församling. En anledning till resultatet tros vara Navalnyjs uppmaning till taktiskt röstande för att stoppa Putins kandidater.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!