Rimfrost ökar i kraft med ny insats i Malmö

Trots mord och bombdåd på andra platser i landet rullar polisens Operation rimfrost vidare i södra Sverige med full kraft.

Fler extraresurser kommer till Malmö nästa vecka när en ny insats mot stadens kriminella drar igång.

24 januari 2020 15:11

Under januari har det skett flera mord och bombdåd i Uppsala, Norrköping och i Stockholmstrakten, men Malmöpolisen är inte orolig för att resurser inom Operation rimfrost ska försvinna från södra Sverige.

Vi har resurser, beroende på vilka kompetenser de har, som kommer både in och ut ur rimfrost. Det är klart att vi ser på prioriteringar och helheter över landet, men här nere finns det resurser med god kompetens som jag inte alls behöver vara orolig för resursmässigt, säger polismästare Stefan Sintéus, som är regional kommenderingschef i syd för rimfrost.

Ökat tryck på kriminella

I stället uppger Sintéus att han kommer att få mer resurser när en ny insats mot Malmös kriminella ska dra igång. Just nu har han över 100 extra poliser till sitt förfogande genom Operation rimfrost.

Men i början av nästa vecka kommer vi att öka det med ett större antal. Vi har tillräckligt med resurser för att köra de här insatserna.

Boende i staden kommer då att se betydligt fler poliser ute på gatorna i utvalda områden i Malmö. Även andra myndigheter som Tullverket och Kronofogden kommer att delta i insatsen. Sintéus uppger att man nästa vecka även kommer att berätta vilka områden det handlar om.

Det kanske låter konstigt att vi berättar om de här insatserna på förhand, men det är viktigt att medborgaren känner en trygghet även om det kommer att bli mycket poliser på de här platserna, säger Sintéus.

"Ett lugnare Malmö"

TT: Operation rimfrost har varit igång i region Syd sedan mitten av november. Har den varit framgångsrik?

Jag tycker det. Vi har gjort fina beslag och vi upplever att vi har fått ett lugnare Malmö och fått det lugnare i syd, säger Stefan Sintéus.

På en pressträff uppger Sintéus att polisen bland annat beslagtagit 20 vapen, knappt tre kilo sprängmedel och 16,5 kilo narkotika i region Syd sedan starten av Operation rimfrost den 12 november.

Fakta: Operation rimfrost

Operation rimfrost är en så kallad nationell särskild händelse. Beslutet om att starta operationen fattades av Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa ledning, den 11 november i fjol.

Rimfrost startades med anledning av flera allvarliga våldsdåd i Sverige under hösten, framför allt mordet på en 15-årig pojke i Malmö den 9 november.

Operationen har fyra målformuleringar:

Sprängningar och skjutningar i gängmiljö ska minska.

Antalet personer som ingår i kriminella nätverk ska reduceras.

Antalet beslag av vapen och sprängämnen ska öka.

Allmänhetens trygghet ska öka med hjälp av fler synliga poliser.

Exempel på tidigare nationella särskilda händelser är vid terrordådet på Drottninggatan 2017 och skogsbränderna 2018.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!