Över 400 gripna i Moskva – däribland Navalnyj

Fler än 400 personer, däribland oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, har gripits under en fredlig demonstration i Moskva.

Protestmarschen riktar sig mot vad demonstranterna ser som en kultur av straffrihet för poliser i Ryssland.

12 juni 2019 15:22

Slagord som "Skäms!" och "Stoppa polisens terror!" haglade på Moskvas gator under måndagens protestmarsch, där demonstranter krävde att de poliser som var inblandade i gripandet av den ryske journalisten Ivan Golunov ska ställas till svars.

Demonstrationen, som inte fått tillstånd från myndigheterna, samlade enligt Moskvapolisen omkring 1 200 personer, många av dem klädda i t-shirtar med stöd för Golunov. Enligt den oberoende organisationen OVD-info har över 400 personer gripits. Bland dessa finns minst fyra journalister, däribland en producent från tyska Der Spiegel.

Den 12 juni kallas Rysslands dag och är landets nationaldag.

Omfattande protester

Golunov, som anklagades för narkotikabrott, släpptes ur sin husarrest i tisdags efter ovanligt omfattande protester mot fängslandet. Polisen har hävdat att man hittat droger i Golunovs lägenhet samt i en ryggsäck, vilket Golunov – som gjort sig känd för att avslöja korruption bland Moskvas elit – har sagt är en komplott. Om han skulle ha fällts hade han riskerat 20 års fängelse.

"Efter dna- och rättsmedicinska undersökningar samt analyser av fingeravtryck har beslutet tagits att lägga ned förundersökningen mot Golunov på grund av brist på bevis", skrev inrikesminister Vladimir Kolokoltsev i ett uttalande i samband med att journalisten släpptes.

"En liten seger"

En av dem som gick ut på gatan i Moskva var 15-årige Jegor, iförd en Golunov-t-shirt.

Det som hände Ivan Golunov händer varje dag över hela landet. Många fall av narkotikabrott påminner om det här, sade han i ett tal inför protestmötet.
Det är tur att Ivan släpptes, men det är en liten seger. Vi har inte vunnit striden.

Enligt människorättsaktivister använder ryska myndigheter regelbundet påhittade anklagelser om bland annat narkotikabrott och extremism för att tysta kritiker.

Protester i S:t Petersburg

Även i Rysslands andra stad S:t Petersburg samlades omkring hundra personer i centrum, med kravet att myndigheterna ska släppa personer som man anser har gripits på godtyckliga grunder, däribland historikern Jurij Dmitrijev.

Golunovs fall är en möjlighet att fästa uppmärksamheten till andra som drabbats, sade den lokale oppositionspolitikern Maksim Reznik.
Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd genom sin skarpa kritik mot landets regering och mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK, men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018, men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.

Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande av Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.

Navalnyj har växt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utåt. Men han har också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden och för att tidigare ha deltagit i en hårdför nationalistmarsch.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!