Världens blickar är riktade mot oss. I kväll eller i morgon kommer vårt land att vara i goda händer, sade premiärminister Yossef Chahed när vallokalerna stängde på söndagskvällen.

Men Chahed, som var en av de favorittippade kandidaterna till presidentposten, ser ut att vara besegrad enligt vallokalunderökningen. I stället verkar slaget stå mellan två av hans utmanare.

"Ny revolution"

Artikelbild

| Abdel Fattah Mourou, Ennahdas första presidentkandidat, vid valurnorna.

Kais Saied, oberoende kandidat och professor i rättsvetenskap, utropade sig till valets stora vinnare.

Min seger medför ett stort ansvar att ändra frustration till hopp, säger han i Radio Mosaique.
Det är ett nytt steg i tunisisk historia. Det är som en ny revolution

Nabil Karoui, en mediemogul som häktades i somras för påstådd skatteflykt och pengatvätt, fick näst störst stöd, enligt undersökningen.

Artikelbild

| Premiärminister Youssef Chahed, presidentkandidat, lägger sin röst på söndagen i Tunis.

Många kandidater

Totalt 26 kandidater tävlade om väljarnas gunst. Kandidaterna manade in i det sista väljarna att rösta i presidentvalets första omgång.

Deltagandet i en av världens yngsta demokratier låg på 45 procent.

Att engagera de runt sju miljoner väljarna att ta sig till urnorna är ingen självklarhet i Tunisien. Förtroendet för den politiska makten är lågt, och många är besvikna över den ekonomiska utvecklingen sedan protester tvingade den forne presidenten Zine el Abidine Ben Ali i exil 2011 i den så kallade arabiska vårens inledning. Arbetslösheten och korruptionen är hög.

Om ingen kandidat får över hälften av rösterna, vilket tycks vara fallet, blir det en andra omgång – troligen i samband med parlamentsvalet den 6 oktober.