Vilsam oas för stressade bilister

Hur det står till med harrtillgången är oklart, men Harrbäckens rastplats ligger naturskönt på bägge sidor om E4 norr om Norrfjärden. Det är också platsen vi sökte.

29 augusti 2018 05:00

För tio år sedan utsågs Harrbäckens rastplats till länets bästa och nog håller den stilen än. För en Pitebo finns det kanske ingen större anledning att ta rast just här, men för långväga resenärer är det en annan sak. Mervi och Ossi Sirviö är på väg hem till Torshälla utanför Eskilstuna efter ett besök i hemlandet Finland. Nu har de stannat med sin lilla husbil för en kafferast. Och det är inte första gången de gör stopp just i Harrbäcken.

– Nej, här har vi rastat i många år. Både på upp- och nervägen. Det finns ju rastplats på bägge sidorna. Det är en bra rastplats, säger Mervi Sirviö och berättar att hon innan pensionen hade två arbetskompisar från Piteå på fabriken i Torshälla.

Sirpa Virtanen har också varit i Finland. Nu är hon och maken (som inte vill säga sitt namn) på väg hem till Åkers Styckebruk utanför Mariefred. De känner inte paret Sirviö, men har också rastat just i Harrbäcken i många år.

– Varje sommar. Det är lagom avstånd från Torneå och så finns det toaletter och är välordnat, säger Sirpa Virtanen.

Och visst är det välordnat. Tre gånger om dagen har toaletterna kontrollerats och det är rent och prydligt. Erik Envall och Seth Johansson från Motormännen har slutit upp och de ger klartecken för ordningen.

– Det ska vara rent och fint, säger nestorn Erik Envall.

Det är kollegan Seth Johansson som är vägombud och åker runt till länets rastplatser i den sponsrade bilen. Han har en hektisk månad framför sig.

– Det är ett stort län, så det blir några hundra mil, men jag har tid på mig fram till 23 september. Sedan ska vi utse årets rastplats, säger Johansson.

Den håller, som sagt stilen, och med rastmöjlighet på bägge sidor om E4 är den populär som sovstopp för många lastbilsförare eller bara för en fikapaus. Men att upprepa vinsten från 2008 känns tveksamt, trots stenlabyrint och utsiktstorn över Harrbäcksfjärden. Det saknas fik, mack, restaurang, om än inte det påverkar den natursköna platsen.

Johanna Klippmark och kompisen Gabriella Perez från Gällivare har stannat till för en kortare paus. De är på väg till en stuga i Piteå, men Johanna är fortfarande konvalescent efter att ha krossat bäckenet i en olycka med crossmotorcykel och behöver ta en liten paus.

– Det kommer att bli bra, men jag måste ta det lite lugnt. Så nu tar vi en rökpaus innan sista biten till stugan, säger Johanna Klippmark.

Veckans vinnare

Grattis säger vi till Karl-Gustav Sundkvist, Marianne Bergman och Laila Nöjd som alla svarade ”Harrbäckens rastplats” och vann i dragningen i sista tävlingsomgången.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Torbjörn Carlsson