Trafiken till soptippen oroar boende

Ihjälkörda djur, buckliga brevlådor och skräp som blockerar infarter. Boende efter Bonäsvägen har tröttnat på sopiga bilister som tar genvägen till Bredviksberget. ”Vi vill ha genomfartsförbud”, säger Carina Lindegren.

6 november 2017 22:11

Bonäsvägen mellan Långskatan och gamla E4 har blivit en populär genväg för bilister som ska till Bredviksbergets avfallsanläggning. För de fem hushållen efter vägen har situationen förvandlats till en mardöm.

– Det är fruktansvärt. Vi har bytt tre brevlådor och den senaste är sned och vind efter att ha blivit kraschad fyra gånger. Jag har andan i halsen varje gång jag är ute och går. De surrar inte lasten ordentligt och kör alldeles för fort. Det flyger av skräp som vi får gå och plocka upp, säger Carina Lindegren som bor efter vägen.

Enligt henne är det ofta bilister med dåligt fastsurrad last och tveksamt lagliga ekipage som väljer den 3,8 meter smala vägen där det knappt går att mötas. Problemen har förvärrats i takt med att Pireva har infört kvälls- och helgöppet på soptippen.

– Sedan kan undra vad folk har att dölja när de väljer den här smala struntvägen där det inte går att mötas i stället för att ta E4, säger Carina Lindegren.

Hon beskriver en situation med flera olyckstillbud som när som helst ska resultera i en allvarlig olycka.

– En katt har blivit påkörd och ett litet rådjurskid lämnades halvdöd och sprattlande efter vägkanten. Vi har varit med om flera bilar som har fått väja av vägen för att det har varit för trångt att mötas. Nu blir det snart vinter och då blir det ännu värre.

Camilla Ehlin, som flyttade till Bonäsvägen med sin familj för ett år, sedan hade inte kunnat föreställa sig vilket problem trafiken var.

– Jag är less på att plocka skräp och jag har inte bott här i mer än ett år. Vi har småbarn och visst är man orolig. Vi funderar på att sätta upp staket då många kör fort, säger hon.

Ibland har hon inte kunnat köra in på gården då spikbrädor har blockerat infarten.

– Jag önskar också att det skulle vara genomfartsförbud, säger Camilla Ehlin.

Eftersom hushållen efter vägen har haft flera samrådsmöten med Piteå kommun blev de förvånad över nämndens beslut att återremittera förslaget om genomfartsförbud.

– Länsstyrelsen och Trafikverket har godkänt att införa genomfartsförbud. Det är helt vansinnigt hur då Piteå kommun väljer att göra en trafikmätning istället för att prioritera säkerheten, säger Carina Lindegren och får medhåll av grannen Birgit Forsberg.

– Jag tycker det är upprörande. Piteå kommun borde ta större ansvar. Det här kommer att sluta illa annars, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joel Gustafsson 0911-645 54

Ämnen du kan följa