Tomma gymnasieplatser oroar

Det finns tomma platser på gymnasieprogram i Norrbotten trots stark efterfrågan på arbetsmarknaden. Det rapporterar Svenskt näringsliv.

5 maj 2019 20:39

Svenskt Näringslivs granskning av söktrycket i den preliminära gymnasieantagningen visar att det finns lediga platser på utbildningar, trots att elever som går där har en ljus arbetsmarknad.

I dagarna har länets 2 500 niondeklassare fått sina preliminära antagningsbesked till gymnasiet. Ännu finns det möjlighet att ändra sin ansökan till den slutgiltiga antagningen. Nu bör gymnasieväljarna ta chansen och tänka igenom sina val igen, menar Svenskt näringslivs regionchef Hans Andersson, i ett pressmeddelande.

– Många företag har idag svårt att hitta nya medarbetare med rätt utbildning och erfarenheter. Samtidigt finns det arbetslöshet, inte minst bland unga. Den dåliga matchningen mellan arbetskraftsutbud och efterfrågan visar hur viktigt det är med utbildningsval som fungerar på arbetsmarknaden, säger Hans Andersson.

I Norrbottens län upplever många företag att det är svårt att hitta arbetskraft. Enligt Svenskt näringslivs rekryteringsenkät är det särskilt svårt att rekrytera CNS-operatörer, ingenjörer och chaufförer. På flera orter finns det samtidigt lediga platser på utbildningar som möter denna starka efterfrågan på arbetsmarknaden. Följande tabell redovisar antalet lediga platser på program där arbetsmarknaden är särskilt stark, efter den preliminära gymnasieantagningen 2019.

Antal lediga platser:

Bygg- och anläggningsprogrammet

Luleå: 15

Boden: 12

Kiruna: 6

Haparanda: 5

El- och energiprogrammet

Kiruna: 19

Jokkmokk: 15

Pajala: 5

Fordons- och transportprogrammet

Luleå: 11

Kiruna: 11

Kalix: 6

Industritekniska programmet

Kiruna: 22

Luleå: 13

Gällivare: 6

Kalix: 5

Naturvetenskapsprogrammet

Arjeplog: 27

Boden: 14

Luleå: 12

Kalix: 9

Pajala: 8

Gällivare: 8

Älvsbyn: 7

Piteå: 7

Haparanda: 6

Arvidsjaur: 5

Teknikprogrammet

Arjeplog: 30

Kiruna: 20

Älvsbyn: 10

Luleå: 10

Gällivare: 9

Pajala: 6

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ylva Forslund

Ämnen du kan följa