Stal hundratals doftgranar i Piteå

En 30-åring stal 328 doftgranar från Rusta i Piteå och flera eltandborstar från Ica i Älvsbyn. Nu döms mannen till fängelse – men släpps direkt då han suttit häktad sedan stölden.

27 februari 2019 10:00

Det var den 22 januari som ett vittne på Rusta i Piteå observerade två män som som var i full färd med att stoppa ner doftgranar från ett ställ i en väska.

Vittnet slog larm till personalen och registreringsnumret på männens bil noterades. När personalen gick för att inventera konstaterades att samtliga 328 doftgranar till ett värde av nästan 6 500 kronor saknades.

Efter att mannen nästa dag tagit tre stycken eltandborstar samt 20 stycken borsthuvuden på Ica Supermarket i Älvsbyn kunde han gripas och senare anhållas och häktas. Luleå tingsrätt finner det bevisat att mannen stal åtminstone 325 doftgranar, då det inte kan uteslutas att någon annan snattat någon enstaka efter den senaste inventeringen.

Han döms även för stölden i Älvsbyn och påföljden bestäms till en månads fängelse. Eftersom mannen suttit frihetsberövad i nästan en månad anser tingsrätten att hans fängelsestraff får anses som verkställt.

Tingsrätten avslår åklagarens yrkande om att mannen ska utvisas från Sverige och förbjudas att återvända. Uppgifter från Europol visar att han är tidigare dömd för tillgrepsbrott i både Sverige, Frankrike, Spanien och Danmark samt efterlyst i Frankrike och Danmark för delaktighet i liknande brottslighet. Tingsrätten konstaterar att utvisning av EU-medborgare ska ske med restriktivitet och att enstaka butiksstölder inte är en anledning enligt tidigare rättsfall Högsta domstolen.

"Tingsrätten kan inte utifrån innehållet i handlingarna dra slutsatsen att mannen utgör ett större hot mot svenska intressen än vad den brottslighet som han nu döms för talar för".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joel Gustafsson 0911-645 54

Ämnen du kan följa