Skiftbyte i mediafabriken

Ordföranden i PT:s styrelse sedan elva år tillbaka, Lars V Granberg, lämnar sin post. In kliver istället Marita Björkman, som första kvinna på posten.

9 maj 2017 23:17

I Piteå-Tidningens mer än 100-åriga historia är det alltid män som svingat ordförandeklubban, nu tar alltså en kvinna över och Björkman blir därmed historisk.

Lars V Granberg hann sitta elva år på posten, men är långt ifrån någon rekordinnehavare för det. "Värst" var hans föregångare, studierektorn Kjell Rögde, som satt 18 år som PT-ordförande (1988–2006).

– Men jag tycker elva år räcker, det är dags för ett skifte nu – och det är en bra tid för det också, konstaterar Lars Granberg.

Han syftar då på de stundtals jobbiga omorganisationer och besparingar som gjorts de senaste åren, men som nu är "klara":

– Det är ordning och reda på PT nu och absolut ingen kris, säger han.

Att han själv fått möjlighet att testa ett nytt jobb i södra Sverige, påverkar förstås.

Lars Granberg poängterar vikten av att ha en lokaltidning på orten.

– Jag är ju en samhällsbyggare i grunden och ett självständigt mediaföretag är oerhört viktigt för att skapa ett bra samhälle. PT ska granska, men också förklara och inspirera. Jag tror att många idéer, lokala företag och företeelser har fötts via artiklar i PT. En lokaltidning gör skillnad, säger han.

Hans efterträdare delar hans samhällsintresse och passion för politik och media.

– Jag är upplever samma brytningstid i media, som i politiken och i vården, säger Marita Björkman.

Det är en skön kombination av gammalt och nytt:

– På morgonen läser jag papperstidningen, som jag alltid gjort, men under dagen håller jag mig uppdaterad via mobil och webb.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnel Ekman 0911–645 21

Ämnen du kan följa