Den tidiga augustimorgonens båttur i Piteå skärgård på den norra sidan av Bondön blev en minst sagt sällsam upplevelse för Mats Backeström, hans 12-årige son Tobias och svågern Tomas Backeström.

– Som av en tillfällighet fick vi se en stor rovfågel som cirkulerade ovanför båten på ungefär 50 meters höjd. En havsörn visade det sig, berättar Mats Backeström, bosatt i Obbola utanför Umeå, med rötter i Piteå och stuga på Svartnäsudden.

Turligt nog hade Backeström plockat med sig kameran inför båtfärden, och eftersom örnen slog två lovar ovanför båten hann Backeström zooma in jättefågeln i objektivet.

Artikelbild

| 1) Allt började med upptäckten av en stor örn som cirkulerade ovanför båten...

– Det syntes att den hade koll på någonting i vattnet. Och efter de två rundflygningarna vände den plötsligt rakt ner, fort och distinkt.

Örngottet nere i vattnet var en inbjudande frukostfisk ute på sina sista simtag alltför nära vattenytan.

Backeströms bilder visar hur rovfågeln seglar in på greppavstånd, sänker klorna och, klick-klick, så sitter firren som i ett skruvstäd.

– Allt utspelade sig bara ett tiotal meter framför vår båt, berättar han.

Artikelbild

| 2) Plötsligt ställdes vingpennorna i attackläge, örnen dök rakt ner...

Därefter försvann havsörnen utom synhåll för att smaska i sig morgonfångsten i lugn och ro.

– Det var verkligen häftigt. Jag har sett örnar förr, både under fjällvandringar och här ute i skärgården, men aldrig på så nära håll när den dyker efter föda, säger Mats Backeström.