Pristagarna bekanta på biblioteket

Två Nobelpris i litteratur delades ut på torsdagen. "Olga Tokarczuk kommer jag läsa", säger bibliotekarien Kristian Priemel.

Bibliotekarierna Marianne Bergkvist och Kristian Priemel är intresserade av att läsa författaren Olga Tokarczuk.

Bibliotekarierna Marianne Bergkvist och Kristian Priemel är intresserade av att läsa författaren Olga Tokarczuk.

Foto: Linda Sundström

Piteå kommun2019-10-10 20:30

Pristagarna är Olga Tokarczuk och Peter Handke.

Kristian Priemel och Marianne Bergkvist, bibliotekarier på Piteå stadsbibliotek, hoppades att Margaret Atwood skulle belönas med ett av prisen. De hade fel, men erkänner å andra sidan att de aldrig gissat rätt. Det är en näst intill omöjlig uppgift.

– Det är bra att det inte är så hemskt kända författare. De populära böckerna hittar läsare ändå, säger Marianne Bergkvist.

– Årets pristagare är ganska väl översatta. Olga var dessutom på bokmässan, säger Kristian Priemel.

Olga Tokarczuk, som fick priset för 2018, är en av Polens stora författare. Hon har bland annat skrivit "Jakobsböckerna" som innehåller skildringar av etniciteter i 1700-talets Polen.

– Man har jämfört henne med Gabriel García Márques, båda har övernaturliga inslag. Gillar man honom så kanske man gillar henne, säger Marianne Bergkvist.

– Olga kommer jag läsa, säger Kristian Priemel.

Årets pris tilldelades Peter Handke med motiveringen: ”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.” Författaren, som skrivit allt ifrån romaner till filmmanus, kan upplevas som något kontroversiell med sitt stöd för Serbien under Balkankriget.

Sedan Svenska Akademien hamnade i blåsväder har en del förändringar skett. I år har fyra ledamöter ur Akademien och fem externa sakkunniga lagt fram ett gemensamt förslag som Akademien sedan godkänt. Beslutet att utse två pristagare, för 2018 respektive 2019, har varit omdiskuterat i media. Men det är ingenting som stör Marianne Bergkvist.

– Det är nog bra att det blir ett pris per år. Jag tror inte det är någon som kommer ihåg exakt vilket år någon har fått pris. Man har fått det, det är det viktiga, säger hon.

På Akademibokhandeln i Piteå finns än så länge inga böcker av författarna i butiken, men det kan det bli ändring på.

– Många brukar vara intresserade av Nobelpristagarna. De ger bort böckerna som julklappar. Det var ju ett problem förra året när det inte delades ut något pris, säger Jessica Landberg.

Är det någon av författarna du känner extra mycket för att läsa?

– Olga Tokarczuk ska jag läsa.

Många verkar ha uppfattningen att Nobelpristagare skriver tunga böcker, menar hon.

– Så behöver det inte alls vara. Vill man börja med någon så skulle jag rekommendera Selma Lagerlöf som har skrivit fantastiska berättelser, säger Jessica.

Årets Nobelpristagare i litteratur är Peter Handke. Piteå stadsbibliotek la fram hans böcker så snart priset tillkännagavs. De hade tyvärr inte några böcker inne av 2018 års vinnare, Olga Tokarczuk.
Årets Nobelpristagare i litteratur är Peter Handke. Piteå stadsbibliotek la fram hans böcker så snart priset tillkännagavs. De hade tyvärr inte några böcker inne av 2018 års vinnare, Olga Tokarczuk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!