Pitefotograf i nytt Mellanösternteam

Beirut blir basen när Pernilla Edholm, med rötterna i Piteå, till hösten styr kosan söderut. Uppdraget: Bilda SVT:s nya Mellanösternteam tillsammans med Stina Blomgren.

19 maj 2018 06:00

– Det ska bli riktigt spännande men jag är inte rädd. Hade jag varit det skulle jag inte ha åkt, säger Pernilla Edholm, som varit i hetluften förr.

Från 2008 och två år framåt jobbade hon tillsammans med Lena Pettersson med bas i Jordanien. Efter det blev det ett år i Istanbul, med Samir Abu Eid. Så kom den arabiska våren och Pernilla flyttade tillbaka till Sverige. Då hade hon hunnit med mycket, bland annat att bli gripen av egyptisk milis. Men Pernilla är sällan rädd när hon är ute på uppdrag, men visst händer det.

– Jag jobbade i Libyen när Khadaffi föll. Det var obehagligt. Då var det ett laglöst land där vad som helst kunde hända.

Just nu är hon mitt i förberedelserna inför flytten till Beirut. Den här gången tar hon familjen med, man och en treårig son. Det blir en vistelse på två år, kanske tre, beroende på hur familjen trivs.

Pernilla Edholm och Stina Blomgren ersätter det nuvarande teamet, Stefan Åsberg och Niclas Berglund. Stina Blomgren lärde hon känna under en reportageresa till Saudiarabien. Det klickade och nu ser hon fram emot att ingå i ett kvinnligt team, möta människor på plats och spegla deras liv, speciellt kvinnornas.

– Ett kvinnligt team får tillgång till kvinnornas liv på ett annat sätt än ett team med män. De släpps inte in i kvinnornas värld. Men vi kan åka på en räkmacka rakt in i deras kök. Vi får tillgång till hela befolkningen.

Regionen som ska bevakas är Mellanöstern och Nordafrika. Reportagen kommer att sändas i Rapport, Aktuellt, SVT:s nyheter och morgon-tv och i programmen Korrespondenterna och Agenda.

– Mellanöstern är så mycket mer än vad folk hemma i Sverige tror. Det blir så lätt att alla länder bara klumpas ihop till ett, där det bara krigas.

Pernilla Edholm förklarar att för att få jobbet och livet att fungera där nere krävs goda kontakter med lokalbefolkningen. Kontakter som "ärvts" av andra som jobbat där innan, egna kontakter som knyts på plats med vanliga människor samt ett gott samarbete med andra journalister, främst från andra länder.

Men allt började i Piteå, dit Pernilla flyttade med familjen som liten, från Västerbottens inland. I 20-årsåldern blev det konststudier på folkhögskolan i Sunderbyn. Efter det konststudier i Norge. Den journalistiska banan inleddes på TV4 Norrbotten. Någon gång i 25-årsåldern sökte hon sommarjobb på rapport och fick det. Hon flyttade till Stockholm och blev kvar där. Föräldrarna bor dock kvar i Piteå och hit återvänder Pernilla så ofta hon kan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ylva Forslund

Ämnen du kan följa