Par fast på ön då isbrytare passerade

Paret hade promenerat över isen ut till Fingermanholmen då en isbrytare plötsligt passerade – och de var fast ute på ön.

24 april 1916 12:52

Det är öppet vatten i stora delar av Piteälven nerströms Piteå, men i inrefjärden mellan Fingermanholmen och Furunäset, ligger isen fortfarande. Eller låg, snarare.

Vid lunchtid på lördagen passerade nämligen en isbrytare, Pite havsbads Arctic Explorer, och bröt följaktligen en ränna tvärs över fjärden inifrån stan och ner till öppet vatten i Munksundet.

Vad de inte visste, var att ett par promenerat över isen ut till Fingermanholmen, och alltså blev fast ute på ön i och med detta.

I detta teknikens tidevarv löste sig allt dock, tack vare att de hade en mobiltelefon med sig – och lyckligtvis en bekant med en svävare, som kunde komma och hämta dem.

Artic Explorer ägs sedan två år tillbaka av Marine Group i Piteå som köpte isbrytaren av Hilding Holmqvist som använde den till att köra turister ut i Piteå skärgård, och en privat tur var det också frågan om på lördagen.

– Vi körde upp till Piteås södra hamn. Det var en privat tillställning, säger Marine Groups ordförande Thomas Wirén, som uppger att Marine Group har fortfarande avtal med Piteå havsbad att köra turister.

– Under vintern ha vi kört 24 turer med 1500 resenärer, säger Wirén, som uppger att företaget kör också isbrytning upp till SCAs hamn vid Munksund.

Han säger apropå det och att isen är dålig just nu, att det inte är lämpligt att ge sig ut på isen. Den är av dålig kvalitét, tio centimeter tjock och det är dessutom strömt på vissa ställen. Det har också senaste tiden inträffat allvarliga olyckor med skidåkare och skoterförare som gått igenom isen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnel Ekman 0911–645 21 Tommy Norin