Ny fabrik får klartecken

Lundqvist Trävaru och Piteå näringsfastigheter bildar ett gemensamt bolag för att bygga en ny fabrik på Haraholmen. Kommunfullmäktige fastställde samarbetet som möttes av skepsis av några ledamöter.

20 februari 2018 13:28

PT har tidigare berättat att Lundqvist trävaru AB och PNF vill bilda ett gemensamt fastighetsbolag med Piteå näringsfastigheter för att bygga en ny fabrik på Haraholmen.

– Samarbetet är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta växa. Vi måste ha större ytor och Haraholmen är det absolut bästa alternativet. Det är jätteroligt att kommunen och PNF vill utveckla området, sa Jens Lundqvist, vice vd på Lundqvist trävaru AB till PT.

I måndags beslutade kommunfullmäktige om den nya bolagsordningen och några ledamöter uttryckte förvåning över upplägget, främst Sverigedemokraterna.

– Det är bra att man gynnar företagssamheten, men ska man gynna ett enskilt företag? Är det rättvist gentemot andra företagare i kommunen, sa Lage Hortlund (SD).

– Varför bygger inte PNF fabrikslokalen? Är det brukligt att göra på det här sättet, undrade Anders Nordin (SLP).

Peter Roslund, ordförande för PNF, förklarade att Lundqvist trävaru AB inte har ekonomiska muskler att bygga fabriken, köpa in maskiner och utveckla verksamheten med fler personal.

– Där har de velat ha lite draghjälp och PNF har också det uppdraget, förklarade Roslund som underströk att det inte rör sig om något otillbörligt gynnande.

– Vi gynnar ingen enskild företagare. Det är en helt affärsmässig uppgörelse där vi tar ut marknadsmässiga hyror, säger Peter Roslund.

Moderaternas gruppledare var också positiv till beslutet.

– Vi hoppas att det här är en trend som håller i sig, och att man gör det även för små och stora företag i framtiden, säger Håkan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joel Gustafsson 0911-645 54

Ämnen du kan följa