Ny fabrik byggs på Haraholmen

Först Lindbäcks bygg och nu Lundqvist trävaru AB. En till fabrik ska byggas på Haraholmen och samarbetet med Piteå näringsfastigheter gör expansionen möjlig.

4 februari 2018 19:05

PT har tidigare berättat att Lundqvist trävaru AB vill bygga en ny fabrik då lokalerna i Öjebyn sätter stopp för fortsatt expansion. Haraholmen har hela tiden varit ett hett alternativ och genom att bilda ett gemensamt fastighetsbolag med Piteå näringsfastigheter blir etableringen på Grängestomten nu möjlig.

– Samarbetet är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta växa. Vi måste ha större ytor och Haraholmen är det absolut bästa alternativet. Det är jätteroligt att kommunen och PNF vill utveckla området, säger Jens Lundqvist, vice vd på Lundqvist trävaru AB.

Det gemensamma fastighetsbolaget har godkänts i kommunstyrelsen, men måste också fastställas av kommunfullmäktige i februari. Upplägget går ut på att Lundqvist trävaru AB köper 49 procent av aktierna i PNF:s dotterbolag NBA energi och miljöutveckling AB. PNF tillför i sin tur 12,4 miljoner kronor till bolaget för att delfinansiera fabrikslokalen på 3 500 kvadratmeter som uppförs på en 40 000 kvadratmeter stor tomt.

– Det är tufft att både kunna expandera i den takt man vill och samtidigt bygga en fastighet. Om vi genom att starta ett bolag tillsammans kan möjliggöra för expansionen är det jättebra, säger Nina Sjömark, marknadschef på PNF.

Hon understryker dock att det inte rör sig om något företagsstöd.

– Det är en kommersiell affärsuppgörelse där Lundqvists betalar en marknadsmässig hyra för lokalen, säger Nina Sjömark.

Det gemensamma fastighetsbolaget ska byta namn till Trähallen AB och ett långvarigt hyresavtal på minst 15 år ska upprättas med Lundqvists trävaru AB. PNF kommer initialt att stå för administration och vd-tjänster i det nya bolaget och så länge PNF har aktiemajoritet kan bolaget låna på samma villkor som övriga kommunkoncernen. Det ska dock finnas möjlighet för Lundqvist trävaru AB att efter fem år förvärva ytterligare aktier i Trähallen AB.

Den enda risk som nämns med fastighetsbolaget är om Lundqvist Trävaru AB skulle gå sämre och därmed inte kunna betala hyran.

– Det är en lokal som kan användas till många olika saker. Det är flexibelt för oss att kunna hyra ut det till någon annan typ av verksamhet om det skulle se ut så i framtiden, säger Nina Sjömark.

Piteå kommun har i dagsläget slut på tillgängliga industritomter och det finns ett akut

behov att möjliggöra ytor för att möta den efterfrågan som finns i dag. Där har kommunstyrelsen beslutat att inleda projektering för att kunna förbereda tomter på ett 74 hektar stort området på Haraholmen.

– Det finns plats för många industrier på Grängestomten och vi är en av de första. Vår målsättning är att flytta in första kvartalet 2019, men vi är medvetna om att det kan bli tight. Värsta scenariot är att vi måste trolla ett år till för att klara tillväxten, säger Jens Lundqvist.

Fabrikslokalen på 3500 kvadratmeter är kostnadsberäknat till 50-60 miljoner och utgör en första etapp i Lundqvists expansion. Tanken är att framöver bygga ut fabriken för ytterligare 30-40 miljoner. Fullt utbyggt ökar antalet anställda från nuvarande 30 till närmare 80. Lundqvist trävaru AB tillverkar i dag komplementbyggnader och villor efter ett flexibelt modulsystem och en stor del av expansionen i etapp 2 handlar om forskning och utveckling av nya produkter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joel Gustafsson 0911-645 54

Ämnen du kan följa