Mordmisstänkt 23-åring omhäktas

Den 23-årige Piteåbo som sitter häktad misstänkt för mord, omhäktas av Luleå tingsrätt. Tingsrätten medgav omhäktningen utan förhandling.

Knivdådet inträffade i anslutning till en bostad på Durrnäs i Piteå. (Arkivbild)

Knivdådet inträffade i anslutning till en bostad på Durrnäs i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-11-19 16:45

Av framställan om förlängd åtalstid framgår att det här är sista gången som kammaråklagare Anna Väppling ansöker om anstånd. Innan den 4 december klockan elva ska mordåtalet vara väckt.

Vidare anför Väppling att slutdelgivning av förundersökningen återstår samt att den offentlige försvararen skall få skäligt rådrum.

Framställan inkom till Luleå tingsrätt på tisdagen och tingsrätten medgav omhäktningen samma dag.

Det var den 6 oktober som en 23-årig man i Piteå knivskars så pass svårt att han några timmar senare avled på sjukhus. Den misstänkte gärningsmannen i samma ålder greps och anhölls samma dag, han sitter alltjämt häktad i väntan på rättegång.

För två veckor sedan inväntade kammaråklagaren Anna Väppling analyssvar från NFC, Nationellt forensiskt centrum. Att döma av den framställan hon nu lämnat in till tingsrätten är så gott som hela förundersökningen färdig.

Den 6 november ville Väppling inte kommentera huruvida den tekniska bevisningen var tillräcklig, eller om åklagaren skulle behöva förlita sig på vittnesuppgifter.

– Det står i min stämning när åtal kommer, sade Anna Väppling till Piteå-Tidningen.

Försvaret, som representeras av advokat Marko Tuhkanen, har begärt egna utredningsåtgärder. Även han vill innan åtal är väckt vara försiktig i sina uttalanden.

– Det är väldigt känsligt just nu, men när åtal är väckt har jag ganska mycket att säga, sade Marko Tuhkanen den 6 november.

Hans linje är att det hela startat med en nödvärnssituation.

Åklagaren Anna Väppling och 23-åringens advokat Marko Tuhkanen. (Arkivbild)
Åklagaren Anna Väppling och 23-åringens advokat Marko Tuhkanen. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!