Miljövänligt rally runt Fyrkanten

Ett annorlunda rallyfölje rullade runt i Fyrkanten förra veckan. Det blev inga breda ställ genom kurvorna utan det var förbrukningen som stod i fokus.

12 februari 2017 19:43

Det är andra året som elbilsrallyt Februarirundan körs, men förra året ska ses mer som ett "symbolrally" än i år.

– Vi körde för att testa, och det gav lite mersmak. Sagt och gjort, efter en dialog med energibolagen i regionen, näringsliv och kommuner så skrev jag en ansökan för det och lämnade in till tillväxtverket, säger Robert Granström, projektledare.

Projektet som elbilsrallyt ingår i kallas "Lika bra med celler-i" och anledningen till att det körs i februari är för att vädret ska vara så jävligt som det bara går. Osäkerheten inför elbilar beror till stor del på att vi inte vet hur bra de fungerar under vintern.

– Vi plockar fram lite mätdata på hur långt de går vintertid. Konsumentupplysningen som biltillverkarna själva ger är mer under optimala situationer när det är sol, varmt och medvind. Men vi som bor i norra Sverige vill veta hur det går när det är som jävligast, säger Robert Granström.

Projektet blir treårigt och syftet med rallyt är tudelat. Förutom att se på förbrukningen har man även visat upp bilarna och hållit föredrag i varje kommun (Boden, Älvsbyn, Piteå och Luleå).

– Syftet är att sprida kunskap. Även om projektet riktar sig till offentlig sektor så vill vi också gärna att det pratas om det runt fikaborden, säger Robert Granström.

Prisutdelningen för rallyt hjälper Älvsbyns Motorsällskap, ÄMS, till med.

– Vi från klubben är med och gör lite tävling av det för att visa våran positiva inställning till miljön. Många tycker nog att motorklubbar bara är miljöbovar, så det här är ett sätt att visa att vi faktiskt också värnar om miljön, säger Arne Lind, ordförande Älvsbyns motorsällskap.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Öberg

Ämnen du kan följa