Miljardbesparing väntar för Region Norrbotten

Kostnaderna ökar snabbare än intäkterna – nu kan regionen tvingas spara 400 miljoner kronor till på vården.

Region Norrbotten fortsätter att blöda pengar.

Region Norrbotten fortsätter att blöda pengar.

Foto: Montage / TT

Norrbotten2019-11-14 06:00

Sedan tidigare är det fastslaget att Region Norrbotten måste spara 700 miljoner kronor fram till år 2022. Men nyare kalkyler visar att kostnaderna måste minskas med ännu mer – med 1,1 miljarder kronor fram till 2025.

Anledningen till detta är att Region Norrbotten inte har lyckats med att sänka sina kostnader så att hälso- och sjukvården är i balans och att utgifterna ökar snabbare än intäkterna. Skattehöjningen som genomfördes 2016 beräknas vara uppäten någongång under 2021, enligt regionstyrelsen.

Därför föreslår nu regionstyrelsen, efter beslut på onsdagen, att regionfullmäktige vid nästa möte antar den nya finansplanen för 2020-2022.

– Finansplanen visar tydligt att Region Norrbotten har en hög kostnadsnivå och att vi måste sänka den för att klara målet med ekonomi i balans på lång sikt, säger Kenneth Backgård (SJVP), regionstyrelsens ordförande i en kommentar.

Ett nytt kostnadsutjämningssystem kan införas nästa år, vilket skulle innebära nya intäkter på 310 miljoner kronor för Region Norrbotten. Men även om beslutet blir så i riksdagen den 20 november, så det räcker inte enligt Backgård.

– Vi kan inte förlita oss på vare sig att riksdagen verkligen beslutar om kostnadsutjämningen eller att den består för all framtid. Oavsett om vi får det ekonomiska stödet måste Region Norrbotten fortsätta med omställningen för att vi ska få en ekonomi i balans och en långsiktigt hållbar hälso- och sjukvård för norrbottningarna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!