Maria får stanna ett år

Treåriga Maria Gevokiyan och hennes biologiska föräldrar får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd under ett år. Detta för att familjen ska hinna knyta an till varandra. Något som kan tolkas som att familjen ska utvisas om ett år.

26 oktober 2015 22:20

Treåriga Maria Gevokiyan har bott hos fosterfamiljen Marklund i Blåsmark utanför Piteå i hela sitt liv. Fosterföräldrarna Lisa och Jens Marklund har tagit hand om Maria sedan hon var några dagar gammal.

Knyta an till familjen

Relationen till de biologiska föräldrarna som kommer från Armenien är relativt svag och hon kan inte ens tala språket. Hon träffar pappan sporadiskt, men mamman har under lång tid mått mycket dåligt under den ovissa väntan på uppehållstillstånd.

Det har hela tiden varit oklart om lilla Maria eller de andra i hennes biologiska familj ska få stanna i Sverige. Men för några dagar sedan fick familjen Marklund ett brev från Migrationsverket. I brevet stod det att Maria Gevokiyan och hennes biologiska familj nu får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i ett år.

Detta för att familjen ska hinna knyta an till varandra under det kommande året.

Utvisas sen

Till SVT Norrbotten säger fostermamman Lisa Marklund att hon misstänker att familjen kommer att utvisas till Armenien när uppehållstillståndet går ut.

– Vi har grubblat så mycket över det här. Jag vet inte om detta är någon lättnad. Det känns som att Migrationsverket fortfarande vill skicka ut familjen. Att de bara vill att de ska lära känna varandra, bli en hel familj och sedan skickas ut ur landet, säger Lisa Marklund till SVT Norrbotten.

Lisa Marklund har ingen aning om vad som händer nu och konstaterar att det är socialtjänsten som sköter planeringen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!