LO möter sommarjobbare

Många ungdomar har nu påbörjat sina sommaranställningar, i och med det kör LO igång sin årliga kampanj "Facket på sommarjobbet".

30 juni 2017 06:58

Kampanjen går ut på att LO går runt och informerar sommarjobbande ungdomar om deras rättigheter och skyldigheter på jobbet. LO menar på att det finns en bristande kunskap hos dagens ungdomar när det gäller saker som kollektivavtal och löner. Anna Nilsson, Emmeli Persson och Maxim Sandlund går tillsammans runt bland olika arbetsplatser i kommunen och informerar alla nyanställda sommarjobbare.

– Många vet ju inte vad allting är, det är ofta första gången man jobbar och det är lätt att man kan råka illa ut arbetsmässigt, säger Anna Nilsson

– Det finns faktiskt många som arbetar gratis, och blir helt enkelt uttnyttjade av sina arbetsgivare. Utan att veta om det, fortsätter Emmeli Persson.

Alla tre har heltidsarbeten vid sidan om, och som de är fackligt involverade i, men under en veckas tid fokuserar de på LO-kampanjen istället. Maxim Sandlund har motiverats till att engagera sig och informera ungdomar på grund av den allt tuffare arbetsmarknanden.

– Arbetsmarknaden har ju förändrats, det ser inte ut som det gjorde för trettio år sedan. I dag hittar många kryphål där de kan utnyttja sommarjobbare då är det viktigt att informera dem om vad de har för rättigheter, berättar han.

För många är det första gången man har ett arbete, då är det extra viktigt att arbetsgivaren tar hand om den nyanställda anser Emmeli Persson.

– Man vill ju att ens första arbete ska vara bra och roligt, det ska ju inte få avskräcka en från arbetsvärlden, säger Emmeli.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa