Livsfarlig drog ökar bland unga i Piteå

Piteåpolisen oroas över att "boffning" ökar i Piteå. Det handlar om barn och ungdomar som får ett rus av att andas in gas. Nu ökar polisen insatserna. "Vi är oroliga för dem som håller på med det här", säger Mathias Strandberg

15 september 2019 19:00

Det är framförallt barn upp till femton år och en del gymnasieelever som använder sig av deodorantflaskor med sprejfunktion. Gasen andas in och blir ett rusningsmedel.

– Vi har fått hjälp av allmänheten, många har ringt in och tipsat. Vi har också beslagtagit oroväckande många tömda burkar på ett och samma ställe, och det var upp till 12 burkar. Där vi har kunna fastställa att det skett på Backenområdet, Munksund, Öjebyn och på Grisberget, säger områdespolisen Emma Svensson.

Eftersom det är livsfarligt vill polisen att föräldrar och allmänhet ska fortsätta vara observanta.

– När vi patrullerar hittar vi sprejburkar bakom hus och i gränder, där man troligtvis försökt att gömma dem.  En person ringde och berättade att han vid ett tillfälle sett en synbart berusad yngling ramla ur en epatraktor. Om det finns fordon på platsen där de håller till är det inte bra. Ingen vet hur länge ett rus håller i sig, säger hon.

Mathias Strandberg har tidigare jobbat i Stockholm. Han har erfarenhet av hur drogen spred sig där och hur den kommit och gått i olika förortsområden.

–  Jag jobbade själv i city men känner till ett par fall i Åkersberga där ungdomar som drogade sig dog, säger områdespolisen.

De tycker att samarbete är viktigt och att vi alla har ett stort ansvar. För att nå föräldrar har poliserna gjort riktade föreläsningar på föräldramöten till dem som har elever i fjärde och sjunde klass.

– Vi har besökt nästan alla skolor i kommunen och försökt sprida information. Det är också viktigt att vi fortsätter samverka kring drogproblematiken bland barn och unga, säger Emma Svensson.

Polisen ska också kontakta matbutiker och handlare i kommunen om de har märkt av någon ökad försäljning eller svinn på den här typen av produkter.

– När problem med muskotnöten fanns så plockade många handlare ut den och förvarade den i kassan. Vi ska prata med dem och höra om vi kanske kan hitta ett liknande samarbete kring detta.

Överlag tycker poliserna att det är en bra ungdomskultur i stan och att det finns många fina ungdomar.

– När man börjar med att sniffa eller boffa kan det betyda att det finns andra underliggande problem. Vi är oroliga för de som håller på med det här, säger Mathias Strandberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Johansson

Ämnen du kan följa